A phenjani rezsim korábban kilátásba helyezte a bázis bezárását, cserébe azoknak a szankcióknak az enyhítéséért, amelyeket ellene az Egyesült Államok korábban elrendelt - olvasható a portálon.

A tesztet egy olyan időpontban hajtották végre, amikor lejáróban van az Észak-Korea által a rakétakísérletek felfüggesztésére megszabott egyéves határidő. Phenjan a héten felszólította az Egyesült Államokat, hogy változtasson politikáján, amellyel egyoldalú nukleáris leszerelést követel Észak-Koreától. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető figyelmeztette tárgyalópartnerét, Donald Trump amerikai elnököt, hogy Észak-Korea jövőre sajátosan új útra léphet. A kijelentés azt az aggodalmat kelti, hogy a kelet-ázsiai ország visszatérhet a kísérleti atomrobbantásokhoz és a 2017 óta felfüggesztett hosszú távú rakétakísérletekhez.

Elemzők elmondták, hogy a fővárostól 200 kilométerre északnyugatra fekvő Szohe kísérleti telepről ugyan soha nem indítottak interkontinentális ballisztikus rakétát, de a bázist használták már rakétahajtóművek tesztelésére. Rakétaszakértők úgy vélekedtek, hogy Észak-Korea most egy rakétahajtóművet próbált ki, ami azonban nem tekinthető rakétaindításnak.