A 2017-2018-es pénzügyi év első negyedében éves összehasonlításban 5,7 százalékkal bővült India GDPje, ami az utóbbi három év legrosszabb adata. Erre a negyedévre a legnagyobb növekedést, 7,9 százalékot, két éve mérték.

A folyó pénzügyi év első negyedére elemzők átlagban 6,5 százalékos növekedést vártak az előző negyedévben mért 6,1 százalék után - írta az MTI.

A gazdasági növekedés folyamatos lassulása egyfelől annak tulajdonítható, hogy a tavaly novemberben váratlanul bejelentett és végrehajtott demonetizáció - a két legnagyobb címletű bankjegy, az 500 és az 1000 rúpiás érvénytelenítése és a forgalomból történő kivonása - kedvezőtlen hatást gyakorolt a gazdaságra a készpénzforgalom befagyása miatt.

Másfelől a vállalatok és a kiskereskedők csökkentették árukészleteiket az új adórendszer bevezetésének küszöbén. Indiában július 1-jén vezették be a szolgáltatások és áruk egységes fogyasztási adóját (GST), amellyel felváltották a számtalan országos és helyi adót. Július 1-je óta négy csoportba - 5, 12, 18, illetve 28 százalékkal adózó kategóriába - került szinte az összes áru és szolgáltatás, de egyes termékek, mint például a friss húsok, tojás vagy tej, kivételt képeznek, és nem tartoznak a GST hatálya alá.

A növekedés lassulása kemény csapás Narendra Modi miniszterelnökre, aki a demonetizációról hozott váratlan döntés miatt amúgy is a bírálatok kereszttüzébe került. Ráadásul a központi bank éves jelentéséből az is kiderült, hogy az érvénytelenített bankjegyek 98,96 százaléka június végére visszakerült a bankrendszerbe.