Milos Zeman cseh államfő a jegybank politikáját bírálva kijelentette: a jövőben csak olyan tagokat hajlandó kinevezni a pénzintézet igazgató tanácsába, akik osztják nézeteit, vagyis ellenzik az alacsony korona árfolyamot és az euró mielőbbi bevezetésének a hívei, amit az elnök szerint a mostani árfolyam-politika hátráltat. Ez a törekvése nem előzmények nélküli. Elődje, Václav Klaus úgy igyekezett formálni a jegybank politikáját kinevezéseivel, hogy az ellenálljon az euró bevezetésének.

Az igazgató tanács hét tagjának kinevezése hat évre szól, és az államfő kizárólagos joga. Közülük egyet, Jiri Rusnokot, egykori pénzügyminiszterét már Zeman nevezte ki, az azonban meglepő módon ugyancsak az alacsony korona-árfolyam mellett állt ki. Négy további tag, köztük a jegybank kormányzója, Miroslav Singer mandátuma két éven belül jár le.

Mint a prágai rádió elemzésében rámutatott, a helyzet egyik furcsasága Zeman lelkesedése az euró iránt, miközben az eurózóna és az Európai Központi Bank (ECB) egyik legfontosabb alaptétele a jegybank teljes függetlensége az igazgató tanácsi kinevezésekben és politikájának alakításában, mint ezt Mario Draghi, az ECB kormányzója és a bank hangsúlyozta a Magyarországgal az elmúlt években folytatott gyakori vitákban - így a prágai rádió. A rádió szerint az ECB-t aggasztja, hogy Orbán Viktor kormánya határozza meg lényegében a monetáris politikát és nem a jegybank.