Az ukrán kukoricatermelők eddig hektáronként 7,5 tonnás átlaghozamot értek el. Az ország azt tervezi, hogy a betakarított kukoricából 27 millió tonnát exportálni fog a 2018-2019-es gazdasági évben. Ennek az az oka, hogy Ukrajnában rekordtermés volt idén, az alacsony árak pedig segítik a vártnál gyorsabb szállítását a gabonának. A külföldre exportált kukorica döntően az Európai Unióba, Kínába és Egyiptomba kerül majd - olvasható a portálon.

Az USA mezőgazdasági minisztériuma (USDA) szerint változik Európa harmadik országból történő kukorica-importja: most 21 millió tonnával számolnak, ami 3 millió tonnával több, mint a tavalyi volt. Ez biztosítható lesz Ukrajna jóvoltából, ami már látható is a piacokon: az eddigi ukrán export folyamatos, és szinte minden hónapban újabb rekordot ér el. A havi 4,5 millió tonnás kiszállítási teljesítmény már tényként kezelhető.

A becslés ismételten megerősítette, hogy nem látható olyan tényező, ami a közeli időszakban a nyugodt, kiegyenlített piacot felboríthatja, és ebből fakadóan az árak emelkedésének a nemzetközi piacokon nincs túl sok esélye. Az USDA-becslése szerint a globális kukoricatermelés idén a második legnagyobb lehet a történelem során 1098,95 millió tonnával - idézi az agrárszektor.hu.