Rasmussen csütörtök este érkezett Bukarestbe, és pénteken az ukrajnai válság fejleményeiről és a NATO ezzel kapcsolatos óvintézkedéseiről tárgyal a román vezetőkkel. A NATO-főtitkár szerint az Ukrajna elleni orosz "illegális katonai műveletek" új, aggasztó helyzetet teremtettek Európában, amire a NATO a kollektív védelem megerősítésével reagált: repülőgépei Románia és Lengyelország légterében járőröznek, megerősítette jelenlétét a Fekete- és a Balti-tengeren.

"Minden intézkedésünk defenzív jellegű. Fegyveres erőinknek minden eshetőségre fel kell készülniük, ugyanakkor ez világos figyelmeztetés a potenciális agresszoroknak, hogy eszükbe se jusson egy NATO-szövetségest megtámadni" - hangoztatta Rasmussen a TVR-nek adott interjúban.

A főtitkár rámutatott: a NATO-nak alapelve, hogy egy tagország elleni támadást az összes szövetséges elleni támadásnak tekint. Hozzáfűzte ugyanakkor: különbség van a NATO-tagállamok és a partnerországok között. A NATO Ukrajnával és Moldovával is partneri viszonyban van, együttműködik velük haderejük korszerűsítésében, lehetővé teszi számukra a NATO-hadgyakorlatokon való részvételt - magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy erősödik-e az orosz kémtevékenység az Észak-atlanti Szövetségben, Rasmussen azt mondta: nem zár ki semmit, hiszen "kifinomult, újszerű" hadviselési technikákat tapasztalt Oroszország részéről.

"Láthattuk, hogy Oroszország illegális katonai műveleteket hajtott végre a Krím félszigeten, ugyanakkor titkosszolgálati ügynökök segítségével destabilizálta a térséget, hogy ürügyet teremtsen a beavatkozásra, a Krím illegális annektálására" - tette hozzá Rasmussen.

A védelmi költségvetés növelésének szükségességét firtató kérdésre a NATO-főtitkár azt mondta: miközben Oroszország 10 százalékkal növelte védelmi költségvetését az utóbbi öt évben, a NATO-szövetségesek csökkentették katonai kiadásaikat, adott esetben akár 40 százalékkal is. "Ezt a tendenciát meg kell fordítani, a védelemi beruházásokat növelni kell" - jelentette ki Anders Fogh Rasmussen.