Reagált a V4-ek kérésére az amerikai képviselőház elnöke

Az amerikai képviselőház elnöke a hét végén sürgette, hogy Barack Obama amerikai elnök haladéktalanul engedélyeztesse a földgáz exportját annak érdekében, hogy csökkenjen az Egyesült Államok barátainak Oroszországtól való függősége Európában és szerte a világon.
MTI, 2014. március 9. vasárnap, 20:45
Fotó: Napi.hu

John Boehner republikánus házelnök a visegrádi négyek, Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia kérésére reagált.
"Remélem, hogy Obama elnök figyelembe veszi ezt a szövetségeseinktől érkezett felhívást és arra használja majd 'tollát és telefonját', hogy utasítsa az energiaügyi minisztert a függőben lévő földgázexport-engedélyek haladéktalan jóváhagyására és hogy mindent megtesz, ami lehetséges barátaink Oroszországtól való függőségének csökkentése érdekében Európában és szerte a világon" - állt a házelnök közleményében, amelyet a szenátus demokrata többsége vezetőjének, Harry Reidnek is elküldtek.

Az elnök tollának és telefonjának felhasználására vonatkozó fordulattal John Boehner Barack Obamának arra az ígéretére utalt, hogy idén a korábbinál gyakrabban él majd a rendeletkiadás eszközével.

Boehner a héten a The Wall Street Journalban arról írt, hogy az Egyesült Államoknak bőséges földgázkészletei vannak, ám éles ellentétben Oroszországgal, az amerikai kitermelés és kivitel alig közelíti meg a lehetőségeket. A házelnök szerint erről legnagyobb részben az amerikai energiaügyi minisztérium tehet, mert a tárca által alkalmazott engedélyeztetési eljárás "gyötrelmesen lassú" és az a de facto földgázkiviteli tilalommal egyenértékű egy olyan helyzetben, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök "boldogan kihasznál geopolitikai céljainak finanszírozása érdekében".

A V4-országok washingtoni nagykövetei a pénteken elküldött közös levelükben sürgették a képviselőház elnökétől és a szenátusi demokrata többség vezetőjétől az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) európai exportjának engedélyezését. Szapáry György magyar, Ryszard Schnepf lengyel, Petr Gandalovic szlovák és Peter Kmec szlovák nagykövet hangsúlyozta az Egyesült Államok közép- és kelet-európai szerepvállalásának fontosságát, különösen az energiabiztonság és a megbízható földgázellátás területén.

"Az energiabiztonság nemcsak a mindennapokat meghatározó kérdés régiónk több millió polgára számára, hanem az egyik legfontosabb biztonsági kihívás is, amellyel Amerika szövetségeseinek ma szembe kell nézniük Közép- és Kelet-Európában. Ráadásul az Egyesült Államok LNG-exportja nemcsak a visegrádi országok estében, hanem a szélesebb térségben is kezelné az energiabiztonsági gondjait" - állt a washingtoni nagykövetek által a kongresszus vezetőihez intézett üzenetben.

A magyar V4-elnökség kezdeményezésére megfogalmazott levelet több amerikai és európai sajtóorgánum is ismertette. Az amerikai gázexportot csak azoknak az országoknak az esetében nem kell a kormány által külön is engedélyeztetni, amelyek szabadkereskedelmi megállapodást kötöttek az Egyesült Államokkal.

A V4-nagykövetek rámutattak: azért fordulnak segítségért, mert az általuk képviselt régióban a gázpiaci verseny és az energiabiztonság "létfontosságú aspektusa a nemzetbiztonságnak", valamint a térség "geostratégiai stabilitásának és függetlenségének". Ennek kialakulása az Egyesült Államok kulcsfontosságú érdeke is.

A nagykövetek hangsúlyozták, üdvözlendő lenne, ha az amerikai gáz megjelenne Közép- és Kelet-Európában, s a régió számára kritikusan fontos időszakban történne, ha a kongresszus fellépne az LNG-export előmozdításáért Amerika szövetségesei számára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Segesvar, 2014.03.10 16:14

@totimi53: Hol jartal iskolaba? Fuzesbolhason? Sikerult az altalanost befejezni? Lehet hogy kepes voltal megtanulni Petofi "Anyam tyukja"-t de hogy tortenelmet nem tanultal az biztos. A modern kori Magyar tortenelem talan legtragimomikusabb epizodja 1941 December 12-en tortent mikor Bardossy Laszlo kormanyfo kozolte az USA nagykovetevel a magyar "haduzenetet". Sokak szerint a Rozsaszinu Parducrol ismert Peter Sellert ez a hihetetlenul komikus "haduzenet" adott sugalmazsat az "ordito eger" c. fergeteges szatirikus film megvalositasara.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totimi53, 2014.03.10 09:00

@Segesvar: Bocsánat, DE! Magyarország sohasem "üzent hadat" az USA-nak! Mint a "Harmadik Birodalom" része, Nekünk "üzent hadat" az Egyesült Államok 1941. decemberében... Kicsit utána kellene olvasnia a II. vh. történelmi tényeinek... Egyébként, pedig: Egyik KUTYA, Másik EB!!! Túl sok jót egyiktől sem kaptunk... S: NEM IS FOGUNK!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Segesvar, 2014.03.09 23:24

@Blama: Orbanosztan miota Amerika szovetsegese? A valosagban - az 1944-es magyar "haduzenet" ota ugy tudom, hogy ellenseg. Aki ezzel mek nincs tisztaban az olvassa az itteni hozzaszolasokat. Legalabb olyan ellenseg mint ruszkiorszag csak hogy az 1000-szer komolyabb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.03.09 22:54

"Amerika szövetségesei" - nem is tudtam, h9yg Magyarország az?

Mi nem Kína, irán, Oroszország, kazahsztán és a többie ilyen ország szövetségese vagyunk, amelynek az EU és Amerika az ellensége?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html