Janet Yellen erről az amerikai Time magazinnak adott interjúban beszélt. A hetilap terjedelmes portrét közölt az új Fed-elnökről, aki február 1-jén veszi át a százéves intézmény vezetését a távozó Ben Bernanketől.

2013 első háromnegyed évében 2,6 százalékkal nőtt az amerikai hazai össztermék (GDP). A harmadik negyedévben kétéves csúcsra, 4,1 százalékra gyorsult a növekedés. Az utolsó negyedév adatai még nem jelentek meg.

Yellen ennek megfelelően bizakodóan nyilatkozott. "A növekedés eddig csalódást keltően lassú volt, de ami a munkahelyteremtést illeti, haladást értünk el, és arra számítok, hogy az infláció ismét közeledni fog a Fed hosszú távú céljához, a 2 százalékhoz" - mondta.

Az új Fed-elnök hangsúlyozta: az elsődleges cél, hogy a munkanélküliségi ráta a jelenlegi 7 százalékról egészen 5,2-5,8 százalékig csökkenjen, vagyis arra a szintre, amely a Fed döntéshozói szerint a teljes foglalkoztatottságot jelenti jelenleg az Egyesült Államokban.

Janet Yellen elmondta azt is: szeretné, ha a reálbérek emelkednének. Mint mondta, az elmúlt 20 évben nem nőtt, sőt egyes szektorokban csökkent a munkások átlagbére az Egyesült Államokban.