Recesszióval nyerhetnek Trump ellendrukkerei

Hiába a mindennapi politikai vihar, amitől Donald Trump amerikai elnök ellenlábasai az amerikai elnök eltávolítását remélik, a pénzpiacok nyugodtak, mindenki biztos abban, hogy a jövő évi választásokon is ő lesz a republikánus jelölt. Pozíciójára a legnagyobb fenyegetést az amerikai gazdaság eseteleges recessziója jelenti, ebben az esetben akár saját pártja is elintézheti Trump bukását.
Rácz Gergő, 2019. november 30. szombat, 19:04
Fotó: Getty Images

Miközben a média teljes túlpörgésben van Donald Trump ukrán ügyével, remélt vád alá helyezésével, a pénzpiacok teljesen nyugodtak - írja értékelésében Andreas Steno Larsen, a Nordea szakértője. Ha fogadást kellene kötni, a piaci szerepelők arra számítanak, hogy megindíthatják Trump ellen az elmozdítását célzó impeachment eljárást, de ezzel együtt szinte biztos mindenki abban, hogy ennek ellenére ő lesz a republikánusok jelöltje a jövő novemberi elnökválasztáson.

Trump eddig sok ellentmondásos lépést tett elnöksége alatt, többek között védővámokat vezetett be, népszerűsítette az amerikai termékek vásárlását, és elengedte a költségvetési hiányt, amely jelentősebb adócsökkentést tett lehetővé. Továbbá állandó politikai nyomás alatt tartja a jegybankot. Mindettől erősödött a dollár, és a világ többi részével összevetve is jó megtérüléseket tudtak hozni a befektetőknek az amerikai eszközök. A Federel Reserve politikája nyomán magasan maradtak a kötvényárak, miközben alacsonyan maradtak a piaci kamatok az országon belül.

Mivel kétharmados felsőházi többségre lenne szükség ahhoz, hogy végső soron még hivatali ideje előtt eltávolítsák Trumpot, a befektetők nem különösebben aggódnak amiatt, hogy ebben a politikai közegben bármi változás legyen, amennyiben nem csökkenne az elnök népszerűsége. Ennek különösebb jele nincsen, a legtöbb felmérés szerint az elnöknek stabil a támogatottság az ukrán botrány ellenére is.

Trump eltávolításának leginkább az Egyesült Államokon kívül örülhetnének. Egy hirtelen elnökcserétől a Nordea gyengülő dollárt, és a nyomás enyhülése miatt magasabb jegybanki kamatokat vár, ami nyugtatólag hatna az európai és a kínai piacra, noha az idő előtti elnökcsere mindenképp okozna pillanatnyi turbulenciákat a nemzetközi kereskedésben.

A gazdaság miatt bukhat

A bank elemzésének logikája szerint a Trump bukásáért szurkolók leginkább egy gazdasági alapon bekövetkező népszerűségvesztésben reménykedhetnek. Amennyiben jövő november előtt sokan elpártolnának Trumptól, elképzelhető, hogy a republikánusok is hajlandóak idő előtt kipenderíteni az elnököt.

Ehhez azonban valószínűleg arra lenne szükség, hogy az Egyesült Államok gazdasága recesszióba forduljon még november előtt. Ha ez együtt járna Trump bázisának meggyengülésével, Larsen szerint az impeachment még kapóra is jönne Trump saját pártjának, aminek így kézenfekvő lehetősége adódna az elnök eltávolítására.

Trump egyelőre tehát jó az amerikai befektetőknek, és rossz a világ többi részének. A kampány élesedésével megvan az esély, hogy ismét a gazdaságon keresztül igyekszik megerősíteni pozícióit. Ez jelentheti azt, hogy újból belengeti a békülést a Kínával vívott kereskedelmi háborúban, másik oldalról pedig élezi a feszültséget, például azzal, hogy Hongkong mellé áll a most is zajló egyre erőszakosabb tüntetések közepette.

A Fed kritizálása sem maradhat el, és hiába mondja el sokadjára Jerome Powell elnök, hogy nem kíván reagálni választott tisztviselők nyilatkozataira, általánosnak tűnik az a piaci vélemény, hogy Trump igenis irányítani tudja az eseményeket immár követő és nem kontrolláló jegybankot.

Ugyancsak jó esély mutatkozik arra, hogy Trump inkább további védővámokat vessen ki ha nő rajta a nyomás, például az Európai Unióval szemben. Ugyanezek az intézkedések végső soron áremelkedést hoznak az amerikai fogyasztóknak, a republikánus szavazók között továbbra is népszerű a keményvonalas, protekcionista fellépés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sziddha, 2019.12.01 10:40

Kolomp vezérelt, agyhalottak milliói, fel sem fogják,hogy Trump egy szimpla, gátlástalan,hatalommániás, önimádó,
népbutító,hazug ember ! Egy tisztességes országban olyan nem fordulhatna elő,hogy valaki úgy lehet elnök,hogy
már 8 éve nem hozza nyilvánosságra a vagyonbevallásait ! A birkáknak nem számít, miként gazdagodott meg
Trump uraság ? Nixon aki egy intelligens, értelmes ember volt, egy idő után belátta,hogy jobb lemondania,mivel
így elkerülhette a leváltását és a börtönbe küldését ! Trump fényévre van Nixon értelmi képességétől !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.12.01 07:25

@na4: Sorry, helyesen: intelligens.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.12.01 07:15

Szánalmas az az igyekezet, ahogyan Trump-ot ekézik már azóta, amióta beszállt az elnökválasztásba.
A jövő évi elnök: Donald Trump
Az őt követő elnök: Ivanka Trump. Okosz, szép, intelligesn, művelt, egy finom dáma, és nagyon népszerű. Jó elnök lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kman, 2019.11.30 19:59

Annyira szar a cikk, hogy azt hittem Komócsiny elvtárs írta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html