Recesszióba került a török gazdaság

Törökországban a harmadik negyedév után a negyedik negyedévben is zsugorodott a gazdaság és ezzel a török gazdaság technikai értelemben recesszióba került - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. március 11. hétfő, 11:29
Fotó: Napi.hu

A török statisztikai hivatal azt közölte, hogy a tavalyi utolsó negyedévben 2,4 százalékkal zsugorodott a török hazai össztermék (GDP) az előző negyedévhez képest, amikor 1,1 százalék volt a csökkenés. Ez megfelelt a szakértői várakozásoknak is.

Éves összevetésben a török GDP a december végével záródott három hónapban 3 százalékkal zsugorodott, több mint két év óta először jegyeztek fel éves szintű gazdasági visszaesést. Ami azért is jelzésértékű, mert a tavalyi harmadik negyedévben az ország gazdasága éves összevetésben még 1,8 százalékkal nőtt.

A negyedik negyedévi adatok ismeretében a török statisztikai hivatal hétfőn azt közölte, hogy tavaly a gazdaság növekedése 2,6 százalékra lassult a 2017. évi 7,4 százalékról. Ez a lassulás részben a magas inflációra, a líra gyengülésére és a magas kamatra vezethető vissza.

Törökország nemzeti fizetőeszközének a főbb devizákhoz viszonyított árfolyama tavaly nyáron történelmi mélypontra csökkent a Recep Tayyip Erdogan illiberális török államfő gazdaságpolitikája, valamint az Egyesült Államok és Törökország közötti kereskedelmi, illetve diplomáciai viszály miatti aggodalmak hatására.

Az amerikai-török kapcsolatok javulása és az irányadó kamat jelentős emelése részben ugyan erősítette a lírát, az infláció ugyanakkor továbbra is magas, húsz százalék fölötti, az irányadó, egyhetes repokamat pedig 24 százalék.

Az Orbán Viktorral is baráti viszonyt ápoló Recep Tayyip Erdogan tavaly kiterjesztette hatalmát az ország jegybankjára is. Bár kamatemelés-ellenes, tavaly mégis lépett az USA-val való hadakozás közben, amely ideiglenes nyugtatta csak meg a piacokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2019.03.11 12:57

a recessio a török gazdaság természetes állapota, egyszerüen a kopár sivatagi terület olaj nélkül képtelen eltartani a 80 milliós gyerekgyárat, pláne hogy minden pénzüket fegyverekre és katonaságra költik, ez a szíria szindroma, amiből még vihar lesz ott is,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Papuska54, 2019.03.11 12:48

Nem igazán értem, hogy mitől "Orbán barátja"? A politika nem "baráti" műfaj. Érdekek mentén állnak fel szövetségek és állnak szemben a felek. Szerintem néhány pillanatnyi kommunikációs lépésen túl többnyire más érdekkörhöz tartozunk. Persze kell a kapcsolat is, ha az hasznot hozhat a nemzetünknek. Néha olyanokkal is kell "mosolypolitikát" folytatni, akit nem is annyira szeretünk és ezt egyesek arra használják fel, hogy hamis legendákat gyártsanak..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html