Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szezonális kiigazítással számolva Szingapúr gazdasága évesített negyedéves szinten 2,0 százalékkal zsugorodott a szeptember 30-án végződő három hónapban. Az adat jobb az első becslésben szereplő 4,1 százalékos visszaesésnél, illetve a Reuters által megkérdezett elemzők 2,5 százalékos csökkenést valószínűsítő várakozásánál, de a külső és a belső környezet is kedvezőtlen a kereskedelemtől erősen függő gazdaság számára.

A kereskedelmi és ipari minisztérium korábban úgy becsülte, hogy a GDP idén legalább 1 százalékkal, de legfeljebb 2 százalékkal bővül. A növekedés várható mértékének felső határát 1,5 százalékra rontotta a tárca.

Elemzők szerint még az sem kizárt, hogy a negyedik negyedévben recesszióba süllyed Szingapúr gazdasága az amerikai elnökválasztás meglepő kimenetelét követő gazdasági folyamatok miatt. Az amerikai államkötvények hozamának emelkedése, valamint a dollár erősödése azt eredményezheti, hogy a tőke elhagyja Ázsiát, emelik a kamatokat és szigorítják a gazdasági feltételeket Szingapúrban.

A szingapúri dollár árfolyama az 1,4365-ös szinten tízhavi mélypontra süllyedt az amerikai dollárral szemben csütörtökön.

A világgazdaság törékeny fellendülését veszélybe sodorhatja az Egyesült Államok megválasztott elnöke, Donald Trump által megígért protekcionista gazdaságpolitika - a nyitott szingapúri gazdaság a legfenyegetettebb helyzetű piacok közé tartozik. Ráadásul a belső fogyasztás nagyon vérszegény, a bevásárlóközpontok konganak az ürességtől.