A venezuelai központi bank adatai szerint az ország gazdasága az első negyedévi 4,8 és a második negyedévi 4,9 után a harmadik negyedben 2,3 százalékkal csökkent, az infláció pedig november végére az előző évihez képest 63,6 százalékot ért el, ami a világon az egyik legnagyobb mértékű pénzromlást jelent - írta a UPI.

A helyzetért Nicolas Maduro elnök politikai ellenségeit és az Egyesült Államokat tette felelőssé, amely szerinte az oroszok elleni "gazdasági háborújában" elárasztotta az olajpiacot, letörve az árakat, amivel Obama "meg akarja semmisíteni az OPEC-t". Az orosz propaganda vonalát követve az államfő kijelentette: a válság óriási lehetőség Venezuela számára, hogy megváltoztassa gazdasági modelljét.

Venezuela rendelkezik a világ legnagyobb bizonyított olajkészletével, és gazdasága szinte kizárólag ennek kiaknázására épül - a devizabevételek 96 százalékát adja -, miközben annak hordónkénti ára már 46 dollárra zuhant. Maduro bejelentette, hogy azonnal leváltja az állami olajvállalat vezetését és gazdasági reformokat indít, amelyek érdekében nemzeti egységre szólított fel.

Az idei év a gazdasági újjászületésé lesz - ígérte, amelynek keretében többek között "tökéletesítik a valutarendszert" is.