Reding: az európai egyesült államok "a megfelelő vízió"

Az európai egyesült államok megalapításával kerülhet ki a válságból az Európai Unió (EU) - mondta Viviane Reding, az Európai Bizottság (EB) alelnöke, alapjogi biztosa egy lapinterjúban, amelyet abból az alkalomból adott, hogy az EU vezetői Oslóban átvették az uniónak odaítélt Nobel-békedíjat.
MTI, 2012. december 10. hétfő, 17:25
Fotó: Napi.hu

Viviane Reding a Rheinische Post című német lapnak elmondta: az európai egyesült államok "a megfelelő vízió" ahhoz, hogy a közösség középtávon leküzdhesse a válságot és kijavíthassa az EU megalakulásáról szóló 1992-es maastrichti szerződés szerkezeti hibáit, vagyis azt, hogy "politikai unió nélküli valutaunió" jött létre.

A Nobel-békedíjat "a legjobbkor ítélték oda az EU-nak" - vélekedett Reding. Hozzátette: "nagyon helyes, hogy Oslóban emlékeztetnek minket, európaiakat arra, hogy az EU mindenekelőtt értékeken alapuló és a békét szolgáló projekt, és a jövőben is annak kell maradnia".

Úgy vélte: 2020-ra kialakulhat az új szerkezet, az euróövezeti országok mind szorosabb együttműködésén alapuló európai egyesült államok. Az övezet az évtized végére jelentősen bővül, Lengyelország és a balti államok is csatlakoznak hozzá, a kimaradók pedig, mint például Nagy-Britannia egy lazább szövetség részeként továbbra is részesei lehetnek a gazdasági integrációnak.

Az új államszövetségben az Európai Bizottságnak a kormányzati, végrehajtó funkciót kell betöltenie, az Európai Parlament (EP) feladata pedig a törvényhozás mellett az uniós kormány ellenőrzése. A brüsszeli bizottság hatáskörét különösen a gazdaságpolitika területén kell kiterjeszteni - mondta Reding.

Az európai egyesült államok a nemzetközi porondon is megjelenik az uniós biztos koncepciója szerint. Az EB már jelenleg is küzd azért, hogy az euróövezet önálló képviselethez jusson a Nemzetközi Valutaalapban (IMF), és legkésőbb 2020-ig az ENSZ Biztonsági Tanácsában is létre kell hozni "Európa közös képviseletét" - fejtette ki Viviane Reding.

Hangsúlyozta: a brüsszeli politika - vagyis a tagállami kormányok tanácsi formációiban, illetve az EP-ben vagy az EB-ben hozott döntések - egyre inkább közvetlenül érintik az uniós polgárok életét, ezért "több közvetlenül választott politikusra és kevesebb technokratára van szükség Brüsszelben". Mindez a 2014-es EP-választásokra tekintve azt jelenti, hogy "kontinentális szintű választási kampányra van szükség, amelyben a közös európai listával induló pártok listavezetői azon versengenek, hogy melyikük lesz a bizottsági elnök, és egyben az uniós kormányfő" - mondta az EB alelnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2012.12.11 09:18

@USE:


USE, 2012. december 10., hétfő 18:19

Az unió lényege az Európai Egyesült Államok lenne.
Kérdés ::: Melyik nyelv lenne a kötelezö ???


Ezért lett létrehozva. Válasz ::: Dehogy ezért lett létrehozva !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.12.10 18:19

Az unió lényege az Európai Egyesült Államok lenne.
Ezért lett létrehozva.
Közös Piacként a legerősebb gazdasági tényezővé válni a világon.
Az európai gazdasági eltéréseket kiegyenlíteni.
Szabad munkaerővándorlással javítani a gazdaság teljesítőképességén, hatékonyságán. A közös pénzzel közös életszínvonalat teremteni.
...
Miről beszél Redinger?...
Mi van ebből megvalósítva?...
Semmi!!!

Nincs közös pénz, nincs közös Alkotmány sem, nincs közös adóhivatal, de még közös bankfelügyeletre sem telik nem, hogy közös központi bankra!
Nincs közös hadsereg, nincs közös külpolitika, nincs még egy közös hiánycél sem!

Mi van?...
Német hegemónia.
Angol font.
Francia külön mezőgazdaság.
Görög csőd.
...
...és semmi közös akarat, elhatározás az Európai Egyesült Államok alapköveinek a letételére.
Sőt! Az angolok már a schengeni előírásokat sem veszik figyelembe és égbekiáltó gazdasági eltérések egymással határos tagországok esetén is.
A tagországok és régiók gazdasági erejének kiegyenlítése helyett az erősek még erősebbek a gyengék pedig már gyarmati sorba kerültek.

Aki nem hiszi járjon utána.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html