A hétfői találkozón a BBA mellett számos pénzintézet, a brit pénzügyminisztérium képviselői, illetve a pénzügyi felügyelet (FSA) illetékesei kezdték meg a tárgyalásokat a lehetséges reformokról, amelyeknél a 2015-től életbe lépő Basel III szabályozások hatásait is figyelembe akarják venni  - írta a Financial Times.

Az egyeztetések annak nyomán indultak be, hogy nemrég az amerikai, európai és japán hatóságok meghosszabbították 2010. vége óta tartó vizsgálataikat. Ezeket arra a gyanúra alapozva indították, hogy 2008-ban a pénzpiaci válság során a világ nagy bankjai egymással összejátszva manipulálták a londoni, a tokiói és az európai bankközi kamatlábakat (Libor, Tibor, Euribor).

A bankközi kínálati kamatlábak referenciaértékét a British Banker's Association (BBA) állapítja meg naponta tíz devizában tizenöt időtávra (az irányadó jellemzően a három hónapos), a fixálásban résztvevő nagybankok által benyújtott értékek átlagolásával. A bankközi kamatlábak jelentőségét jól példázza, hogy mintegy 350 ezer milliárd dollár összértékű szerződésben használják hivatkozási benchmarkként.