Az eurózóna legnagyobb bankjai márciusban több hitelt nyújtottak a vállalatoknak és a lakosságnak, mint 2014 azonos hónapjában - idézte a Bloomberg az Európai Központi Bank (ECB) közleményét. Igaz, hogy csak 0,1 százalékkal bővült a kölcsönök nyújtása, azonban 2012 eleje óta ez az első eset, hogy éves összevetésben nőtt a nagybankok hitelkihelyezése.

Egy évvel ezelőtt még kétszázalékos zsugorodást jegyeztek fel a statisztikusok, februárhoz képest azonban 0,2 százalékkal bővült a kölcsönök nyújtása. Az elemzők egyértelműen az ECB monetáris enyhítésének tulajdonítják a fejleményt. Az európai jegybank negyedéves jelentése már előre jelezte a fordulatot, ugyanis arról tanúskodott, hogy a pénzintézetek növelték hitelezésüket, annak ellenére, hogy igen vékony profitrátát érhetnek el a kölcsönökön.

Az ECB agresszív fellépése végül legalább a növekedés lehetőségét visszahozta az eurózónában - értékelte a fejleményt Holger Schmieding, a Berenerg Bank elemzője. A pénzeső és a bővülő hitel erősítheti a gazdasági fellendülést.

A fejlemények alátámasztják Mario Draghi ECB-elnök két héttel ezelőtti megjegyzését, amely szerint kezd visszatérni a bankok egymásba és az ügyfeleikbe vezetett bizalma. Benoit Coeure, a bank monetáris tanácsának tagja úgy véli, a vártnak megfelelően nőhet az eurózóna gazdasága 2015-ben és 2016-ban. Az ECB előrejelzése szerint idén 1,5 százalékos, jövőre pedig 2,1 százalékos lehet a bővülés. Az utóbbi 2007 óta nem látott tempó lenne.