Rég nem látott katasztrófát jósolnak - 2008 ehhez képest semmi volt

Egy amerikai kutatóintézet elemzői arra a következtetésre jutottak, hogy olyan válság robbanhat ki Kínában, ami csak a tíz évvel ezelőtti pénzügyi összeomláshoz hasonlítható. A katasztrófa mindent megváltoztathat, amit jelenleg Kínáról gondolunk.
Komócsin Sándor, 2018. január 22. hétfő, 11:44
Fotó: AFP

A kínai vállalatok és háztartások eltúlzott eladósodásáról szóló cikkekkel Dunát lehet rekeszteni, ám egyelőre nem igazolódtak az ezzel kapcsolatos félelmek - kezdi egy új kutatás eredményeit ismertető cikkét a Business Insider. Ráijesztettek a befektetők a világra, amikor eladásaikkal 2015 közepe és 2016 eleje között zuhanásba küldték a kínai tőzsdéket, ám a válság ahogy jött, úgy elmúlt. Sokan azt hitték, hogy elérkezett a több évtizeden át tartó kiugró gazdasági növekedés vége.

Elketyegtek valahogy

Azóta a kínai kormány beavatkozásai és a vártnál erősebb globális gazdasági növekedés elhessegette azokat a félelmeket, amelyek szerint a kínai GDP bővülése hirtelen lelassulhat. Ugyanakkor az elszállt adósságokkal kapcsolatos aggodalmak nem enyhültek.

Rövid távon fenn lehet tartani a bruttó hazai termék hivatalosan 6,9 százalékos éves növekedését a bázishoz képest azzal, hogy növekszik a vállalatok és a lakosság hitelfelvétele, amit az adósok szépen elköltenek befektetésekre és fogyasztás - vezette fel legutóbbi blogbejegyzését a Benn Steil és Benjamin Della Rocca szerzőpáros, a közel százéves amerikai Council of Foreign Relations kutatóintézet két munkatársa.

Milyen a hitel

Hosszabb távon azonban csak a jó hitelek adnak hátszelet a növekedésnek, azért mindig az a kérdés, hogy a hitelezők és a hitelfelvevők leírják-e precízen rossz hiteleiket, és a statisztikai hivatalok ennek nyomán levonják-e ezek hatását a GDP bővüléséből. Kína esetén is az a nagy feladvány, amire jelenleg senki sem tudja a választ: mennyi a rossz hitel a felhalmozott kölcsönökben és mennyi lesz a következő években folyósított hitelekben?

Egyes becslések szerint ha figyelembe vennénk a rossz hitelek hatását - ami, ugye, luftballon -, akkor a 6,9 százalékos növekedési adatnak csak a fele lenne igaz. (Azzal Kína nagyjából Magyarország 2017-es teljesítményével lenne pariban - a szerk.) Eközben a háztartási, vállalati és államadósság együtt várakozások szerint 2022-re a GDP 300 százalékára nő a 2016-os 242 százalékról.

Viszonyítgattak

Steil és Della Rocca azt próbálta kideríteni, hogy hitelhez jutó gazdasági szereplők milyen hatékonysággal használják fel a pénzt. Ez mutathatja meg ugyanis, hogy jövendő bevételeikből képesek lesznek-e visszafizetni a kölcsöneiket vagy sem. Az utóbbiból állnak össze a rossz, azaz behajthatatlan hitelek.

Az első adatpár a magán- illetve a kevésbé hatékony állami vállalatok nyereségtermelő képességét tükrözi. Eszerint az előbbiek profitja 18 százalékkal bővült 2011 és 2016 között, míg az utóbbi szektor cégeié 33 százalékkal zuhant.

A második adatpár az állami vállalatok hitelfelvételének részesedését mutatja a teljes vállalati adósságon belül. Ez az arány 59 százalékról 80 százalékra nőtt, azaz miközben az állami cégek nyeresége zuhant, a hitelfelvételből sokkal jobban kivették a részüket.

Irány a szakadék

Ezek adatok egymás mellett azt mutatják, hogy a kölcsönöket nem jó profitot hozó beruházásokra fordították, hanem kidobták az ablakon. A két kutató ennek alapján a következő következtetést vonta le.

Mivel a pekingi vezetés nem nagyon izgatja magát a behajthatatlan hitelek miatt, s ezért nem tesz lépéseket ezek bővülésének megfékezésére vagy leépítésükre, ám az új kölcsönök olyan cégekhez kerülnek, amelyek a legkevésbé képesek visszafizetni ezeket, azaz menthetetlenül eladósodnak, Kína öles léptekkel menetel egy grandiózus adósságválság felé.

A nyitókép forrása: Greg Baker/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.01.24 09:47

@Bahnsteig_Eins:
azert erzed, hogy a "soher kinaiak" a te bered felet sem keresik meg 95%-ban. talan ez lehet a magyarazat arra, hogy nem koltenek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.01.23 17:38

A felpörgetett hitelezés, a hatóságok látszólagos tétlensége egyébként azért van, mert ezerrel próbálják átállítani a kínai gazdaságot az export-orientáltságról a belső fogyasztásra. Ami persze nem könnyű a güzü, munkamániás és sóher kínaiak esetében, és nem is megy tökéletesen. Ezért épültek pl. egész szellemvárosok, és ezért rendelnek el országos szabadságot időnként, hogy költsenek végre az emberek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.01.23 15:03

@Bahnsteig_Eins:
a piramisjatek sem az elso 10 embernel dol be, aki gazdag lesz, hanem a sor vegen alloknal. hiaba mondjak, hogy nem szabad ilyet csinalni, megis mindenki beugrik, akinek nincs esze hozza. ezert hoznak torvenyt ellene, repulos gizi meg tarsai. pedig a piramisjatek matematikajabol vilagosan latszik, hogy ez bukta lesz. a kinai hitelezes az arnyekbankokkal pont ilyen. nem a szamok hazudnak, mert ebbol kurva nagy bukta lesz, hanem a bedoles idopontja az ismeretlen...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.01.23 14:19

@atombandi: "egy ket evtized, es kinat visszacsukjak a 4 fal koze.."
Még a holnapodat sem tudod milyen lesz, de azt tutira tudod h kínában mi lesz 20 év múlva. :DDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.01.23 13:56

@atombandi: a matek az, ha azt mondod hogy ez négy, mert van kettő meg kettő. Ehelyett te azt mondod hogy négy, mert "majd meglátjuk". Persze "elobb-utobb", "egyszer". Ostoba...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html