Rég nem láttunk ilyet - ezt még Orbán is megirigyelné

Az indiai gazdaság lassan egy éve megelőzte a kínait és jelen állás szerint meg is tartja pozícióját. Az EU, az USA és Japán sehol nincs az ázsiai óriásokhoz képest.
Dzindzisz Sztefan, 2016. június 5. vasárnap, 16:07
Fotó: Reuters

Az idei év első negyedévében ismét India lett a világ leggyorsabban növekvő gazdasága. Ez nemrég még elképzelhetetlen lett volna, ám a kínai gazdaság a vártnál nagyobb mértékben esik vissza, így az egy évvel korábbihoz mért 7,9 százalékos indiai GDP-növekedés sima első helyet hozott az országnak.

Kína a mostani negyedévben "mindössze" 6,7 százalékos gazdasági erősödést tudott regisztrálni, ami régóta nem látott rossz eredmény. Elég csak annyit mondani, hogy a tavalyi 6,9 százalékos bővülés az elmúlt 25 év leggyengébb eredménye.

Persze az ekkora mértékű gazdasági növekedést a világ szinte bármely országa megirigyelné - az EU 28 tagállama például átlagosan 1,7 százalékot növekedett az év első három hónapjában, de erről majd később -, ám a kínai gazdaságot éppen a nagy növekedésre építették fel, így a lassulás komoly problémákat okoz az országnak.

Ez persze a világgazdaságra is kihat, ám a kínaiak az utóbbi időben már azt hangsúlyozzák, hogy a mostani növekedési ütem teljesen rendben van, hiszen a kormány célja, hogy valamivel alacsonyabb, de fenntarthatóbb növekedést érjenek el. Ennek részeként egyébként a korábban nehéziparra, beruházásokra és exportra alapozott gazdasági modell helyett inkább a szolgáltatásokat és a belső fogyasztást erősítenék a kínaiak.

Az új üstökös

Az, hogy India ilyen jó eredményeket ér el, nem meglepetés, sok gazdasági elemző várta, hogy idővel beelőzik a kínai gazdaságot. Talán csak az időpont okozhat meglepetést, az, hogy immár egy éve a kínaiak előtt járnak.

Az indiai gazdaság sokat köszönhet a mezőgazdaságnak, amely az utóbbi időben igen komoly fejlődésen ment keresztül. Sokatmondó adat például, hogy az ország korábban élelmiszerimportra kényszerült, ma már exportálja is az ételt.


Reuters

Természetesen ez önmagában nem lett volna elég az ekkora méretű növekedésre, az egészségügy rendbetétele látványos demográfiai eredményekhez vezetett, aminek köszönhetően hamarosan az indiai lesz a világ legnagyobb és legfiatalabb munkaerőpiaca.

Az ázsiai ország ezen kívül immár számos globális vállalat központja is, legyen szó gyógyszer-, acél, vagy űriparról, így pedig az export is igen jelentős növekedést tudott felmutatni. Persze azért nem minden szép és jó, Indiának meg kell küzdenie továbbra is lepukkant infrastruktúrával, a képzetlen munkaerővel, a társadalmi egyenlőtlenségekkel és a szegénységgel.

És akik a távolból nézik a két ázsiai óriás versenyé

Az előbb említettük, hogy Kínának milyen problémákat okoz a gazdaság lassulása. Összehasonlításként elmondható, hogy az unió 28 tagállama 1,7 százalékos GDP-növekedést regisztrálhatott az első negyedévben, a legjobb teljesítményt Románia nyújtotta 4,2 százalékos gyarapodással, míg a lista másik végén Görögországot látjuk 1,3 százalékos visszaeséssel.

Magyarország igen szerény, 0,5 százalékos növekedést tudott felmutatni, a gyenge eredmény főleg az uniós támogatások visszaesésének következménye, sokat mondó adat, hogy ezen időszak alatt 9,6 százalékkal estek a beruházások is.

De persze nemcsak az európai országok nézik irigykedve az ázsiai versenyt, az USA az első félévben például csak 0,8 százalékkal, míg a világ harmadik legnagyobb gazdasága, Japán 1,7 százalékkal nőtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2016.06.05 19:21

praktikus lenne mellétenni az egy főre jutó gdp adatot, ami önmagában is sok mindent megmagyarázna. azért a 21. századi technikával nem olyan nehéz elérni egy 10.000$/főt. indiában 1.582, kínában meg 7.590. nem véletlenül lassul a kínai gdp növekedés, majd ha utolérik a románokat (10.000), addigra ott se lesz több 4%-os növekedésnél.

ebből is látszik, hogy egy alapszintű oktatás meg alapszintű eü ellátás már képes az európai futottak még kategóriás államok életszínvonalának az elérésére. mondjuk vallási baromságokkal sokat lehet rontani rajta. mondjuk sokat segítene a bevándorlás elleni harcban az oktatás terjesztése, és az eü fejlesztése európán kívül és hát az igazat megvallva belül is. pl orbánék oktatási baklövéseit jó lenne, ha egy európai bizottság felülírná egy összeurópai oktatási törvénnyel...

a növekedési ütem helyett érdekesebb az egy főre jutó gdp szerinti sorrend. nem érdekes a top70 alatt, mert ott alap dolgok bevezetése is óriási lökést ad a középkorban ragadt országoknak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi@citromail.hu, 2016.06.05 16:44

Irigyli is!
Micsoda növekedés!
A Gangesz partjai mellett dolgozó hullaégetők már-már luxusban élnek.
Lassan tolongani fognak a gazdasági bevándorlók.

Szánalmas.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html