Az idei év első negyedévében ismét India lett a világ leggyorsabban növekvő gazdasága. Ez nemrég még elképzelhetetlen lett volna, ám a kínai gazdaság a vártnál nagyobb mértékben esik vissza, így az egy évvel korábbihoz mért 7,9 százalékos indiai GDP-növekedés sima első helyet hozott az országnak.

Kína a mostani negyedévben "mindössze" 6,7 százalékos gazdasági erősödést tudott regisztrálni, ami régóta nem látott rossz eredmény. Elég csak annyit mondani, hogy a tavalyi 6,9 százalékos bővülés az elmúlt 25 év leggyengébb eredménye.

Persze az ekkora mértékű gazdasági növekedést a világ szinte bármely országa megirigyelné - az EU 28 tagállama például átlagosan 1,7 százalékot növekedett az év első három hónapjában, de erről majd később -, ám a kínai gazdaságot éppen a nagy növekedésre építették fel, így a lassulás komoly problémákat okoz az országnak.

Kép: MTI

Ez persze a világgazdaságra is kihat, ám a kínaiak az utóbbi időben már azt hangsúlyozzák, hogy a mostani növekedési ütem teljesen rendben van, hiszen a kormány célja, hogy valamivel alacsonyabb, de fenntarthatóbb növekedést érjenek el. Ennek részeként egyébként a korábban nehéziparra, beruházásokra és exportra alapozott gazdasági modell helyett inkább a szolgáltatásokat és a belső fogyasztást erősítenék a kínaiak.

Az új üstökös

Az, hogy India ilyen jó eredményeket ér el, nem meglepetés, sok gazdasági elemző várta, hogy idővel beelőzik a kínai gazdaságot. Talán csak az időpont okozhat meglepetést, az, hogy immár egy éve a kínaiak előtt járnak.

Az indiai gazdaság sokat köszönhet a mezőgazdaságnak, amely az utóbbi időben igen komoly fejlődésen ment keresztül. Sokatmondó adat például, hogy az ország korábban élelmiszerimportra kényszerült, ma már exportálja is az ételt.

Kép: Reuters

Természetesen ez önmagában nem lett volna elég az ekkora méretű növekedésre, az egészségügy rendbetétele látványos demográfiai eredményekhez vezetett, aminek köszönhetően hamarosan az indiai lesz a világ legnagyobb és legfiatalabb munkaerőpiaca.

Az ázsiai ország ezen kívül immár számos globális vállalat központja is, legyen szó gyógyszer-, acél, vagy űriparról, így pedig az export is igen jelentős növekedést tudott felmutatni. Persze azért nem minden szép és jó, Indiának meg kell küzdenie továbbra is lepukkant infrastruktúrával, a képzetlen munkaerővel, a társadalmi egyenlőtlenségekkel és a szegénységgel.

És akik a távolból nézik a két ázsiai óriás versenyé

Az előbb említettük, hogy Kínának milyen problémákat okoz a gazdaság lassulása. Összehasonlításként elmondható, hogy az unió 28 tagállama 1,7 százalékos GDP-növekedést regisztrálhatott az első negyedévben, a legjobb teljesítményt Románia nyújtotta 4,2 százalékos gyarapodással, míg a lista másik végén Görögországot látjuk 1,3 százalékos visszaeséssel.

Magyarország igen szerény, 0,5 százalékos növekedést tudott felmutatni, a gyenge eredmény főleg az uniós támogatások visszaesésének következménye, sokat mondó adat, hogy ezen időszak alatt 9,6 százalékkal estek a beruházások is.

De persze nemcsak az európai országok nézik irigykedve az ázsiai versenyt, az USA az első félévben például csak 0,8 százalékkal, míg a világ harmadik legnagyobb gazdasága, Japán 1,7 százalékkal nőtt.