Rég volt ennyire jó a hangulat

Csaknem hároméves csúcsra jutott a világgazdasági hangulat indexe a második negyedévben, a mutató az előző negyedévi 2,6 pontról 13,0 pontra, 2014 nyara óta a legmagasabb értékre emelkedett - állapítja meg a müncheni ifo gazdaságkutató csütörtökön közzétett negyedéves kiadványa.
Dzindzisz Sztefan, 2017. május 11. csütörtök, 12:45
Fotó: Napi.hu

A megkérdezettek jóval pozitívabbnak látják aktuális helyzetüket, mint korábban, az almutató 2013 januárja óta a legnagyobb mértékben javult, a gazdasági várakozások is kedvezőbbek lettek, a világgazdaság helyzete összességében javulást mutat.

Az ifo gazdasági klíma alakulását jelző indikátora csaknem a világ összes régiójában emelkedett. A pozitív hangulat motorjai leginkább a fejlett gazdaságok, különösen az Európai Unió.

Mind a jelenlegi helyzet értékelése, mind a jövőre vonatkozó várakozások javultak majdnem az összes országban.

Latin-Amerikában a jelenlegi gazdasági helyzetet némileg borúsan látják, azonban a várakozások jelentősen jobbak a korábbinál.

Jelentősen javultak a fejődő országok gazdasági kilátásai is az ifo adatai alapján. (Ettől biztosan megkönnyebbül Berlin.)

Afrika és Közel-Kelet volt az a két régió, ahol a gazdasági hangulat romlott. Törökország gazdasági kilátásai is borúsak maradtak.

Az ifo elemzői szerint világszerte a kamatok emelkedése várható a következő hat hónapban, a szakértők a dollár további, ám a korábbiaknál mérsékeltebb erősödésére is számítanak a következő fél évben.

A müncheni ifo gazdaságkutató 1981 óta végez negyedéves kutatást a világgazdasági hangulat alakulásával kapcsolatban, a 2017. áprilisi kutatás 120 ország több mint 1100 szakértőjének válaszait összegezi.

HOZZÁSZÓLÁSOK