Az Európába exportált orosz gáz átlagára az idei harmadik negyedévben 169,8 dollár volt ezer köbméterenként, ami 15 éves mélypont - adta közre az orosz állami gázszolgáltató cég, a Gazprom adatát a bne IntelliNews régiós hírportál. Az előző év azonos időszakában még 250,8 dollárba került ezer köbméter orosz gáz - az áresés tehát 32 százalékos. Ezt megelőzően 2004-ben volt ilyen olcsó az energiahordozó, amikor 137,7 dollárt kellett fizetni érte. 2005-re már 190 dollárra ment fel az ár.

A magyarázat abban keresendő, hogy megnőtt a más forrásokból származó gáz mennyisége az európai piacon. A folyékony gáz (LNG) előállításának ára Ázsiában a felére esett, miután elkezdték a felesleget Európába exportálni. A Gazprom harmadik negyedéves jelentése szerint az alacsonyabb európai ár miatt a cég árbevétele a tavalyi azonos időszak 1,9 ezer milliárd rubelje helyett csak 1,6 ezer milliárd rubel lett. Az Európába és a Független Államok Közösségén kívüli más országokba irányuló kivitel éves összehasonlításban 37 százalékkal csökkent.

A Gazprom részben azzal kompenzálta a kieső bevételt, hogy hazai piacán, illetve Oroszország közvetlen szomszédainál árat emelt. Emellett leányvállalata, az olajiparban érdekelt Gazprom Nyeft öt százalékkal javította teljesítményét. További 1,1 milliárd dollár bevételt hozott, hogy nemrégiben értékesítettek egy állami értékpapírcsomagot. Ennek köszönhetően a várakozásoknak megfelelő szinten tudták tartani a nettó nyereséget.