Az Egyesült Államok gazdasága 3,5 százalékkal bővül a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, alaposan ráverve a MarketWatchnak nyilatkozó elemzők háromszázalékos várakozására. A fogyasztói kiadások, amelyek a GDP több mint felét adják, csupán 1,8 százalékkal nőttek, ami elmarad az április-júniusban feljegyzett 2,5 százalékos éves növekedéstől.

A vállalatok állóeszköz-beruházásai szintén gyengébb ütemben emelkedtek, mint korábban, ám a 7,2 százalékos tempó ennek ellenére szépnek mondható. Valamelyest lassult a lakásépítésekre fordított kiadások bővülése is. Az export viszont száguldott: 7,8 százalékkal ugrott meg, miközben az import 1,7 százalékkal zsugorodott. Ezzel a külkereskedelmi mérleg pozitív változása vált a GDP-növekedés fő hajtóerejévé.

Nem fogta vissza magát az amerikai kormány. A közkiadások 10 százalékkal ugrottak meg 2013 június-szeptemberéhez képest. A szövetségi költekezés élén a Pentagon fegyverbeszerzései álltak, így elmondható, hogy a gazdaságösztönzés ősi módja, a katonai kiadások felpörgetése jó szolgálatot tett az amerikai gazdaságnak.

A közkiadások egyébként 2009, Barack Obama első elnökségének első éve óta nem bővültek olyan tempóban, mint most. Akkor az új amerikai elnök óriási ösztönzőcsomaggal indította kormányzását, hogy kirántsa a recesszióból a gazdaságot.

Az infláció éves összehasonlításban 1,2 százalékra lassult a harmadik negyedévben a három hónappal korábbi 2,3 százalékról. Ennek hátterében elsősorban az energiaköltségek mérséklődése áll. A maginfláció - amely figyelmen kívül hagyja a változékony energia- és élelmiszerárakat - 1,4 százalék volt.