Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BNP Paribas bank elemzői szerint az idei húsvéti ünnepeken az élelmiszerek mindössze mintegy 2,5 százalékkal kerülnek majd többe Lengyelországban, mint tavaly - adta közre a szakértői becslést a Business Insider Polska. A leginkább a zöldségek és a pékáruk drágulnak majd. A zöldségek árának emelkedése a tavalyi lengyelországi és uniós szárazság miatt miatt várható.

Lengyelországban ennek következtében a nagykereskedelmi árak 15 százaléknál magasabbak lesznek, mint a 2018-as ünnepek előtt, de olyan termékeknél, mint a hagyma vagy a burgonya még több száz százalékos is lehet a drágulás. A gabona drágulása miatt a pékáruknál 8-11 százalékos áremelkedést prognosztizálnak a tavalyihoz képest.

A hús ára - mind a sertésé, mind a baromfié - valószínűleg változatlan szinten marad, ugyanakkor a felvágott 1-2 százalékkal többe kerülhet. Ugyanez a helyzet a tejjel és a tejtermékekkel. Jó hír, hogy a tojás utóbbi évbeli rekorddrágulása után idén akár 10 százalékkal is olcsóbb lehet, mint 2018-ban.

Nincs menekvés

Nincs jó hírünk azoknak sem, akik a húsvéti bevásárlást Magyarországon szeretnék letudni, hiszen ott is jelentősen felgyorsult a drágulás - tájékoztatta olvasóit a pozsonyi Új Szó. Az idényáras élelmiszerek ára a Központi Statisztikai Hivatal szerint az elmúlt egy évben 21 százalékkal nőtt, ezek között is drasztikusnak mondható, hogy a burgonya drágulása, amely márciusban csaknem 83 százalékkal került többe, mint egy esztendeje. A liszt ára 12, a péksüteményeké 10, a kenyéré mintegy 7 százalékkal nőtt. Ezzel szemben a tojás ára 12, a cukoré négy százalékkal mérséklődött.

Szlovákiában a burgonya kilója kicsit több mint ötven százalékkal kerül többe idén, mint tavaly. A drágulási lista a második helyezettje a paradicsom 26 százalékos plusszal. A liszt ára 6,7 százalékkal emelkedett, a füstölt sertéstarja kilója 5,5, a 125 grammos vaj majdnem négy százalékkal drágult. A lista másik végén a cukor (egy kilogramm), a tojás (tízdarabos) és az alma (egy kilogramm), áll, amelyek 9,6, 21,4, illetve 25 százalékkal lettek olcsóbbak, mint tavaly.

Hasonló helyzet

Csehországban a várakozásnál nagyobb drágulást hozott a március - adta hírül a Radio Praha. A friss statisztikai adatokból kiderült, hogy elsősorban az alapvető közszükségleti cikkek ára ment fel, élükön egyes élelmiszerekkel, míg a távközlés és a ruházkodás olcsóbb lett. Az élelmiszerek ugyanazt a mintát mutatják, mint a többi régiós országban. A burgonya majdnem 75 százalékkal kerül többe, mint egy éve, a gabonatermékek ára 3,3 a vajé kilenc százalékkal emelkedett. Eközben a tojás, a cukor és a gyümölcsök olcsóbbak lett, bár az elmúlt hónapokban megszokott csökkenés üteme lassult.

Az ING Bank szakértői szerint a romániai infláció éppen húsvét előtt, márciusban érte el éves csúcsát - írta a business-review.eu. Az átlagos éves áremelkedés 3,9 százalék lett, főként a nemzetközi olajpiaci drágulás és a lej gyengülése miatt. Az élelmiszerek ára átlagosan 4,45 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Februárhoz képest 4,5 százalékkal drágultak a citrusfélék, 4,4 százalékkal a burgonya (amelynek ára harmadik hónapja megy fel ebben a tempóban), illetve 3,45 százalékkal nőtt a zöldségek ára. A tojás viszont Romániában is olcsóbb lett: egy hónap alatt öt százalékkal csökkent az ára.