Régiónkba jöhetnek az ingatlanpiaci befektetők

2010-ben érdemes első osztályú európai ingatlanba fektetni - áll a CBRE ingatlanpiaci felmérésében. A jelek szerint a közép- és kelet-európai régió visszanyerte a befektetők bizalmát.
NAPI, 2010. március 18. csütörtök, 18:45
Fotó:

A befektetők több mint 75 százaléka szerint 2010-ben első osztályú ingatlant érdemes vásárolni - derült ki a CB Richard Ellis felméréséből. A befektetők 60 százaléka Európát, 21 százalék Ázsiát és 12 százalék Észak-Amerikát célozza meg. A felmérés szerint 31 százalékuk szerint Európa a legvonzóbb piaca az Egyesült Királyság, 18 százalék szerint pedig Németország és Franciaország. Ugyanakkor Közép- és Kelet-Európa is visszaszerezte a befektetők bizalmát: 17 százalékuk szerint a régió a legvonzóbb európai piac.

A legattraktívabb az irodapiac, a kiskereskedelmi ingatlanok között pedig a bevásárlóközpontok - áll a felmérésben. A befektetők több mint 75 százaléka szerint 2010-ben első osztályú ingatlant érdemes vásárolni, 55 százalékuk úgy véli, másodosztályú ingatlant csak 2011-ben vagy utána lesz érdemes vásárolni. A megkérdezettek több mint fele a W-alakú gazdasági visszaesést és a gyenge bérlői keresletet nevezte meg a fellendülés legnagyobb kockázatának.

Felértékelődött a régiónk

Európában az Egyesült Királyság kétséget kizáróan vezető szerepet játszik az elmúlt hat hónapban mind a tranzakciók száma, mind az ingatlanárak kilábalása tekintetében, és továbbra is a befektetők érdeklődésének középpontjában marad. A piac átláthatósága és likviditása, párosulva az árak gyors igazodásával, illetve a font gyengélkedésével, vonzó kombinációt jelent abban a környezetben, ahol a befektetők még mindig kockázatkerülők és az első osztályú ingatlanokra fókuszálnak. Nem meglepő, hogy a piacméret és a kilábalás pozitív kilátásai miatt Franciaország és Németország a válaszadók harmada számára a legvonzóbb befektetési piac. Ma már nagyobb tőkeáramlás figyelhető meg Londonon kívül más európai nagyvárosok felé. Meglepő viszont a Közép- és Kelet-Európára irányuló érdeklődés rendkívüli mértéke, ahol pedig az elmúlt 18 hónapban rendkívül kevés tranzakció született. Ez arra utalhat, hogy a befektetői aktivitás erőre kap 2010 során.

Iroda és kiskereskedelmi ingatlanok

Az irodapiac hagyományosan a leginkább likvid piac, átlagosan nagyjából a tranzakciók fele itt jön létre. A CBRE által megkérdezett befektetők 39 százaléka az irodákat jelölte meg elsődleges ingatlanpiaci célpontjainak. Ezt a kiskereskedelmi ingatlanok szorosan követik 34 százalékkal, amelyekből a bevásárlóközpontok jelentik a legfontosabb részpiacot.

Árak és hozamok

Míg az értékek hozam-vezérelt fellendülése sok piacon vonzó a befektetőknek, az elsődleges szempontok ma az érték-kiegyenlítődés bérlői oldalára kerültek. A megkérdezettek fele a W-alakú recesszió kockázatát, illetve a vártnál gyengébb bérlői keresletet jelölte meg az ingatlanpiacra leselkedő legnagyobb veszélyként. Néhány ország államháztartásának veszélyes állapotát, az emelkedő kamatok és infláció kilátásait a megkérdezettek negyede említette aggodalomként. Érdekes, hogy a kényszereladás veszélye alacsony, vagy alacsonyabb, mint más kockázatoké, míg a befektetők jelentős részének az elérhető finanszírozási források szűkössége az egyik legfontosabb problémája.

HOZZÁSZÓLÁSOK