A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A lengyelek legutóbb január 9-én léptek ki a piacra nagyobb devizakötvénnyel, akkor 1,9 milliárd eurónyi ajánlat mellett összesen 1 milliárd euró értékben adott el Varsó hatéves kötvényeket. A papírok hozama 1,705 százalék volt. A lengyel kötvények negyedét német és osztrák befektetők jegyezték le. A lengyelek egyébként több kisebb kibocsátással léptek a piacra, tavaly novemberben egyszer már eladtak 750 millió eurónyi 12 éves kötvényt 3,21 százalékos hozam mellett.

Csehország legutóbb tavaly októberben lépett ki a nemzetközi kötvénypiacra, akkor 750 millió eurónyi tízéves papírt adtak el 3,875 százalékos éves hozamon. Ugyanekkora hozam mellett egy éve kétmilliárd eurónyi papírt sikerült értékesíteniük.

Románia legutóbb január 22-én adott el 150 millió eurónyi kötvényt, akkor a hároméves futamidejű papírokra 3,25 százalékos éves hozamot kellett fizetnie Bukarestnek. 2012 novemberében egy ugyanekkora összegű, szintén hároméves kötvényre még 4,5 százalékos hozamot kellett fizetnie az országnak, ami jól jelzi az utóbbi hónapok meredek hozamesését.

A nagy feltörekvő országok közül Törökország tavaly december 4-én bocsátott ki 1 milliárd dollárnyi kötvényt, melyet 4,352 százalékos hozam mellett tudtak értékesíteni 2041-es lejáratra. A közeljövőben a szlovének és a szerbek is piacra léphetnek devizakötvényekkel, piaci becslések szerint Szlovénia 2-3 milliárd eurót vonna be, míg Szerbia 4,5 milliárd eurós idei finanszírozási szükségletét fedezné hétéves kötvényekkel.