Régóta vártak erre az Obama-hívek

Három hónap óta először szerepelt egy nyilvános rendezvényen Barack Obama volt amerikai elnök.
Dzindzisz Sztefan, 2017. április 25. kedd, 08:14
Fotó: MTI/AP

A Chicagói Egyetemen viharos tapssal fogadta a korábbi elnököt mintegy 500 hallgató, akiket előadásában Obama arra biztatott, hogy vegyenek részt a politikában - írja az MTI.

Az eseményről tudósító amerikai újságírók szinte egyöntetű véleménye szerint a volt elnök - megtörve eddigi hallgatását - karrierje új szakaszát kezdte meg Chicagóban, mégpedig a fiatal nemzedék politikai aktivizálását. Az 55 éves kipihent és derűt sugárzó politikus hallgatósága előtt kifejtette, hogy miért döntött így. "A legfontosabb, amit tehetek, segíteni a vezetők következő nemzedékét abban, hogy megpróbálhassa megváltoztatni a világot" - fogalmazott a volt elnök.

A beszédben - amely inkább beszélgetés volt a fiatalokkal - Obama kárhoztatta a pénz és az érdekcsoportok befolyását a politikában, továbbá a választási körzetek politikai érdekek szerinti újrarajzolását, valamint az egyes médiumokban tapasztalható erősödő megosztottságot. "Következésképpen a választói részvétel valamennyi demokratikus állam közül nálunk a legalacsonyabb" - állította. Majd azt fejtegette, hogy a problémát a gyökereinél szeretné megragadni és megoldani, s ehhez szerinte a politikai részvételt akadályozó tényezőket kell megszüntetni.

A demokrata párti Barack Obama egyetlen szót sem ejtett utódjáról, a republikánus Donald Trumpról.

A Fehér Házból történt távozása óta Barack Obama nem tartott egyetlen beszédet és nem adott egyetlen interjút sem. Csupán néhány Twitter-üzenetet és kommünikét tett közzé, elsősorban a nevével fémjelzett egészségbiztosítási törvény védelmében és a New York-i Trump-toronyban történt esetleges lehallgatások ügyében. Alapítványa, az Obama Alapítvány, amely Chicago egyik déli kerületében - ahol a fiatal Barack Obama közösség-szervezőként dolgozott - nemsokára megkezdi munkáját és elsősorban a fiatalokkal és a civil szférával kíván foglalkozni.

HOZZÁSZÓLÁSOK