"A terv nem hónapokon, hanem heteken belül kész lesz" - hangsúlyozta Rehn, szeptember elejére ígérve a politikai és technikai részletek véglegesítését.

A biztos megismételte José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének véleményét, amely szerint az euróövezet 17 tagállama által javasolt terv ellenére a piacok indokolatlanul borúsan reagáltak az adósságválságra.

Rehn szerint a piaci aggodalmak indokolatlanok, mivel "a gazdasági fellendülés az euróövezet nagy részében megkezdődött, és Európa-szerte fontos lépéseket tesznek a költségvetési fegyelem megszilárdítása és a szerkezeti átalakítások terén, s különösen igaz ez a piaci feszültségek gócpontjainak számító tagállamokra". A biztos úgy látja, hogy sem Olaszország, sem Spanyolország nem szorul majd az EU pénzügyi segítségére.

Az uniós politikus szerint a válság tovagyűrűzésének egyik oka az, hogy a piacok "az eurózóna gazdaságpolitikai szabályozásában mérföldkőnek számító" július 21-i megegyezés azonnali életbe léptetését várták, figyelmen kívül hagyva azt, hogy az mennyire átfogó, részletes és technikailag bonyolult.

Rehn rámutatott, hogy több reformterv is asztalon van az euró védelmének megerősítése érdekében. Köztük az új makrogazdasági felügyeleti rendszer, amelynek célja, hogy erős keretet adjon a nemzeti politikáknak. A biztos felszólította az Európai Tanácsot, illetve a Parlamentet, hogy mielőbb jussanak megegyezésre az úgynevezett hatos csomag életbe léptetése érdekében. A két intézmény közötti nézeteltérés oka egy eljárásrendi kérdés.

Az uniós politikus azt is kiemelte, hogy a Bizottság álláspontja szerint az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) jelenleg 440 milliárd eurós hitelkeretét bővíteni, az eszköz hatáskörét pedig szélesíteni kellene.

Rehn "kiemelkedően fontosnak" nevezte a világ gazdaságilag legfejlettebb országainak (G7 és G20) együttműködését a válság megoldásában. A biztos szerint ugyanis a probléma már nem csak az EU-t érinti, a globális dimenzió pedig globális választ követel.