Rehn: meglepő és szerencsétlen a Moody's döntése

Meglepőnek és szerencsétlennek nevezte a Moody's hitelminősítő hétfői Görögországot leminősítő döntését Olli Rehn, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa Strasbourgban, az Európa Parlamentben.
NAPI, 2010. június 15. kedd, 14:20
Fotó:

Rehn szerint a döntés már csak azért is meglepő, mert az közvetlenül a görög kormány stabilitást előtérbe helyező döntéseinek bejelentését követően született, írja a Bloomberg.

A Moody's döntése emellett nem is tűnik következetesnek a görög államkötvények hozama és a CDS-felárak alakulásának függvényében, amelyek közötti spread jelentősen szűkült az EU-egyezség óta - tette hozzá.

A pénzügyi biztos szerint e lépés újra előtérbe helyezi a hitelminősítők pénzügyi rendszerben betöltött szerepének a kérdését. A biztos emellett kijelentette, hogy a bizottság az elkövetkező hónapokban megvizsgálja eme erősen koncentrált szektorban folyó verseny mértékét, valamint a minősítések megállapításakor alkalmazott módszerek és összeférhetetlenségek transzparenciáját.

Ezzel szemben az IMF egyik szakembere, Poul Thomsen Moszkvában újságírók előtt úgy nyilatkozott, hogy a Moody's lépése "nem volt váratlan" - írta a Bloomberg.

HOZZÁSZÓLÁSOK