Orosz nukleáris baleset: íme, egy újabb magyarázat

Egy atommeghajtású rakéta vízből való kiemelése során következett be az augusztus 8-i, hét halálos áldozatot követelő, észak-oroszországi robbanás, nem pedig egy folyékony üzemanyaggal működő rakéta tesztje során - állítják az amerikaiak. A Moscow Times hírét a hvg.hu szúrta ki.
Szepesi Anita, 2019. augusztus 31. szombat, 17:09
Fotó: Pixabay - Képünk illusztráció.

A baleset nem egy új teszt során történt, az oroszok egy olyan atommeghajtású rakétát próbáltak meg kiemelni a tenger fenekéről, amely egy korábbi kísérlet során esett a vízbe - írta a The Moscow Times című moszkvai lap amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva. A baleset minden bizonnyal a NATO által Skyfallnak nevezett manőverező robotgéppel követezett be. "A kiemelésben részt vevő egyik hajón volt a robbanás, és a detonáció miatt sérült meg az atommeghajtású rakéta. Ez okozta a radioaktív szivárgást" - állítják az amerikaiak a portál cikke szerint.

A Szabad Európa rádióadó által végzett oknyomozásnál is arra jutottak, hogy a Skyfall-lal lehetett kapcsolatban a robbanás.

Oroszország tavaly november és idén február között több tesztet is végrehajtott a Skyfall rakétával.

A Roszatom orosz állami atomenergia-vállalat korábban azt közölte, hogy szakemberei egy "rakéta részét képező radioizotóp energiaforrással kapcsolatos tevékenységet folytattak" a detonáció idején, amelyben hivatalos közlés szerint a vállalat öt, az orosz védelmi minisztériumnak pedig két alkalmazottja vesztette életét, és további hat ember megsérült.

HOZZÁSZÓLÁSOK