Sosem volt még ilyen jó helyzetük, mégis falra festik az ördögöt

Az év első felében minden korábbi várakozást felülmúlóan, több mint 55 százalékos részarányt ért el a német energiatermelésben a megújuló energia. De miközben a szén aránya - most először - beesett 20 százalék alá, az elemzők és prognózisírók már be vannak rezelve. Azt látják, hogy ha a rendszerben nem váltanak sebességet, a zöldenergia térnyerése nem tud elég gyors ütemű ahhoz, hogy 2030-ra ne alakulhasson ki “zöld-villamos energia hiány”.
Szabó M. István, 2020. június 30. kedd, 19:09
Fotó: Getty Images

Az Energia Jövője elnevezésű weboldal közlése szerint az elmúlt néhány hónap eredménye, hogy Németországban a megújuló energiák hozzájárulása a nettó villamosenergia-termeléshez rekord szintre lépett. 2020 első felében egészen pontosan 55,7 százalékos volt az energiamixben a zöld villamosenergia-részesedése, ami immár jelentősen felülmúlta a fosszilis (+ nukleáris) erőművekét (44,3 százalék).

A Napi.hu korábban, több tételben is megírta aktuálisan a németországi szénfogyasztás csökkenéséről, illetve a szénmentesítési menetrenddel kapcsolatos történésekről, hogy az elmúlt évtizedekben kevesebb mint a felére esett vissza a szén részesedése a német energiamixben. Valamint azt is, hogy bár az Energiewende 2022-re vállalt totális atomerőmű-mentesítési terve rövid időre ezt lelassította, szakértők ma már azzal számolnak, hogy mire az utolsó nukleáris reaktort is kivonják a rendszerből, a szén részaránya a mixben 30 százalék alá esik. Ezen az úton tartanak most 44,3 százaléknál.

Az idei év első hat hónapjának adatai szerint a legtöbb villamos energiát a szélfarmokon termelték a németek; a 30,6 százalék azt jelenti, hogy a szélturbinák gyakorlatilag annyi áramot termeltek, mint az összes barna-, és a feketeszén tüzelésű blokkok - plusz az atomerőművek. Ahogyan az alábbi, hivatalos német áramtermelési ábrán is látszik: nem csupán a szélenergia a meghatározó a megújulók közül az ország energiamixében.

 A januártól június végéig tartó féléves időszakban a napelemek nagyságrendileg annyi áramot (11,4 százalék) termeltek, mint az atomerőművek (12 százalék). Az is elgondolkodtató, hogy a több mint 270 TWh össztermelésben az utóbbi egy évben megnövekedett földgáz alapú termeléssel (27,86 TWh) teljesen azonos szinten van a napenergia (27,66 TWh) - miközben a barnaszenes erőművek már csupán kevesebb mint 6 TWh-val tudtak ennél több áramot termelni.

Nem eszik forrón a szelet

Ám, ahogyan a Fraunhofer ISE, és más elemzők számolnak: mindez szép, és jól is hangzik, de a továbbiakban komoly változásokra van szükség annak biztosítására, hogy a német energiaátmenet most kiolvasott tendenciái a jövőben is folytatódhassanak, és az átmeneti időszakban mostanra elért sebesség ne csökkenjen. Ahogyan azt Simone Peter, a Megújuló Energiaipari Szövetségének (BEE) elnöke írta a szervezet weoldalán megjelent cikkében: a szövetségi kormánynak sürgősen felül kell vizsgálnia - és ki kell javítania - a megújuló energiaforrásokról szóló törvény (EEG) tervezett módosítását.

A július 3-án a Bundesrat (Szövetségi Tanács) elé kerülő törvénymódosítási tervezetről - melyet hosszú és keserves politikai csatározások előztek meg, főként annak köszönhetően, hogy tavaly ősszel zöldhullám söpört végig a választásokon -, eddig leginkább azt emelték ki a szakírók, hogy a napelemes rendszerekre vonatkozó eddigi felső korlátokat módosíthatják annak érdekében, hogy a PV-technológia további terjedését segítsék. Az eddigi 52 GW-os "sipka" leemelése (és eltörlése) mellett azonban az is kifejezett szándék, hogy Németország 2030-ig a villamosenergia-ágazatban 65 százalékra emelje a megújuló energiaforrások arányát.

Csak viszonyításként: a magyar kormány vállalása aktuálisan az, hogy 2030-ra elérjük a 21 százalékot.

Nem elég csak termelni

Az éremnek azonban Németországban is van másik oldala. Ahogyan azt Timon Gremmels, az SPD szakpolitikusa a PV Magazine kérdésére megfogalmazta: nem elég a növekedést csak gigawattokban (GW) és terawattórában (TWh) mérni, mert az újonnan belépő termelő kapacitásokat szigorúbban, a hasznosságuk és kihasználhatóságuk alapján is kell majd megítélni. "Megállapodtunk abban, hogy a 2030-as éghajlatvédelmi programban szereplő tételeken túl a közszféra példaértékű funkciójának további megerősítésére koncentrálunk, valamint, hogy kötelező ellenőrzős alá vonjuk a további napenergia projekteket. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a szövetségi kormánynak, a szövetségi államoknak és az önkormányzatoknak ellenőrizniük kell, hogy az új projektek ésszerűen felhasználhatók-e" - magyarázta Gremmels.

Lényegében ez az, amit most a BEE elnöke is követel, mondván hiába épülnek majd az új kapacitások, ha a kihasználhatóságuk kétséges vagy megkérdőjelezhető.  De más gond is van Simone Peter szerint: az odáig rendben van, hogy a koronavírus-válság hatása a villamosenergia-ágazat már-már a jövőbeli áramellátási képét mutatja fel (ahol a termelő rendszer középpontjában a megújuló energiák állnak, és egyre kevésbé fontosak a szénerőművek), de a válság után kirajzolódó valós kép már nem ennyire kecsegtető.

Az elnök szerint a legfőbb probléma, hogy a 65 százalékos célt nem ugyanarra a mennyiségre érti most a szövetségi kormányzat és az iparág, ami miatt 2030-ra akár jelentős méretű zöldenergia-hiány is kialakulhat. A BEE által készített forgatókönyv úgy számol, hogy a szövetségi kormány 2030-as bruttó villamosenergia-fogyasztásra vonatkozó prognózisa nem jó, mert abban akár 100 TWh-ás zöldáram-lyuk is keletkezhet. Márpedig ezt sürgősen korrigálni kell - érvelt Simone Peter, aki szerint ez úgy lehetséges, ha az éghajlati célok teljesítése érdekében az ipari alkalmazásokat, a hőellátást és a közlekedési ágazatot is szénmentesítik, ha a saját fogyasztás meglévő problémáit is kezelik. Illetve ha a rendszer a megújuló energiás beruházások számszerű növelése mellett arra is ráfekszik, hogy előmozdítsa az érintett ágazatok intelligens összekapcsolódását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2020.07.02 22:47

@pedro gonzalez: inkább zabálj még dagadék, az legalább meglátszik rajtad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pedro gonzalez, 2020.07.02 22:20

@terabit:

"mi van faszkalap régen szoptál egy jót, hogy emlegetsz? "

borkai vagy kaleta biztos vevő a dumádra, kipcsaktróger.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2020.07.02 21:39

@V0LE: mi van faszkalap régen szoptál egy jót, hogy emlegetsz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.07.02 18:27

@na4: Okos érvelés. Ja, nem. Tudod (nem tudod), a tudomány megy a maga útján. Anno az ELTE matek szakon a diplomamunkám a Fourier transzformáció alkalmazása volt diszkrét függvényekre (Bool algebra). Az ELTE-n senki nem hallott róla, körbe telefonáltam az ország összes egyetemét, végül a SZTAKI-ban találtam opponenst. Megcsináltam, de, ha nem csináltam volna meg, sem történt volna semmi, egy év múlva megjelent két ukrán diák, hogy megcsinálták. Bizonyos témák ?beérnek?. És a tudósok közül nem mindenki lesz világhírű, ettől még sokat tehet az eredményekhez. És az is lehet, hogy azért megy politikusnak, mert úgy érzi, hogy úgy többet tehet. A tárolás. **Mély, elszigetelt, lezárt tárnákba**, amik esetleg úgy sikerülnek, mint a Szépművészeti Román terme? Az első nagy esőnél beázott. És, ha a tárolók már tíz év múlva repedeznek? **fönt meg kiteszik a táblát, hogy magánterület.**. Te tényleg ennyire egyszerű vagy? 10, 30 ezer év múlva ott fog állni egy tábla (jó, legyen kőtábla, az nem rohad el, legfeljebb betemeti a természet), és ezzel minden megoldódott?
**A hagymázas piramisos zagyvaságot biztosan a Blikk-ből vagy a Borsból szedted**. Persze. Ja nem, én még tanultam róluk. De eljött a neked való szép, új világ, az új NAT-ban már csak egy lecke lesz Egyiptom történelme. Mindenki olyan kulturált, és művelt lesz, mint te. A XXI. századot ne keverd a magyarországi tervezett jövővel. Sötét vagyok? Te bezzeg kiragyogtál a kommentelők közül ezzel a magánterült felirattal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2020.07.02 02:05

@na4: "Ha a sötét némber ekkora nagy tudós, akkor minek állt politikusnak? Azért, mert nem nagy tudós."

Ebbol azert latszik mennyire egyszeru fidesznyalonc vagy. Fingod nincs rola hogy miert allt politikusnak, de egy perc alatt kitalaltad es bizton allitod hogy azert, mert tudoskent befurdott. Gratulalok.

"Atomtemető: oda viszik vissza, ahonnan jött, vagyis a fődbe."

Ezzel tobb problema is van:
1. Mo importalja a futoanyagot Paks -hoz, viszont a tarolast Mo -on kell megoldani miutan kiegtek a futoelemek, szoval ez nagyon nem jott be.
2. Nem olyan egyszeru a foldbe csak ugy visszatuszkolni a kiegett futoelemeket ahogyan kibanyasztak. Mindjart meg is tudod miert.

"Mély, elszigetelt, lezárt tárnákba, fönt meg kiteszik a táblát, hogy magánterület."

Ezek a mely, elszigetelt tarnak szerinted hogy keletkeznek? Elarulom, hogy egy vegleges tarolo koltsege sulyos milliardokban merheto, ha nem lennel ennyire hulye talan te is tudnad.

"A természetes radioaktív anyagok is sugároznak a lelőhelyeiken, mégsem óbégat senki."

Talan azert, mert a sugarzas merteke nem egyforma. Amit kibanyasznak az nem ugyan az az anyag mint amit a reaktorokbol kivesznek. Mondjuk 8 altalanossal nem csodalom hogy ezt sem tudod, ott meg nem tanitanak ilyesmit.

"Egy okos ország megérti ezt, és optimalizáltan, mindig a legelőnyösebb mixet használja."

Pontosan, a hulyek meg eladositjak magukat tobb szaz evre egy atomeromuvel aminek erosen kerdeses a megterulese is. Hat igen, ilyenek a magyarok :DD

Latvanyosan tudatlan vagy a temaban, de legalabb szorgalmasan terited a hulyesegeidet es meg kozonsegre is talalsz, lasd terabirka :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html