Rekord az uniós élelmiszerexportban

Az év elejétől tapasztalt erős élelmiszergazdasági export növekedés folytatódik az Európai Unióban, az ágazati kivitel 13 százalékkal, 12,8 milliárd euróra nőtt éves szinten a most közzétett május havi adatok szerint.
Tóth László Levente, 2019. július 24. szerda, 11:19
Fotó: Shutterstock

A legjobban húzó uniós agrár, illetve élelmiszeripari exportáruk a sertéshús, valamint a szeszes italok és a likőrök, mindkét termékcsoport esetében másfélszeresére nőtt a kivitel. Csaknem ugyanennyi bővülés volt a bor és a vermut esetében, a csecsemő ételek kivitele pedig megduplázódott.

A legjelentősebb, háromszoros exportnövekedés az Egyesült Államokban, Kínában látható, de Japánban is másfélszeres, Kanadában pedig több mint 50 százalékos, vélhetően az EU a közelmúltban kötött kereskedelmi megállapodásainak is köszönhetően.

Az ágazati behozatal értékének kevésbé jelentős, 6 százalékkal 10,7 milliárd euróra történő bővülése főként az olajfák, kakaóbabok, trópusi gyümölcs- és növényi olajok, illetve az Egyesült Államokból, Kínából és Ukrajnából származó behozatal tendenciáinak köszönhető. Az Iránba, Líbiába és Marokkóba irányuló élelmiszergazdasági kivitel ugyanakkor 29, illetve 27-27 százalékkal csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK