Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta szeptemberben ismét az augusztusban mért 6,1 százalékos szinten állt. Tavaly szeptemberben még 7,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta Írországban.

Az augusztusival megegyező szeptemberi ráta 2008 júniusa óta a legkedvezőbb adat, akkor 6,0 százalék volt a munkanélküliek aránya.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint a munkanélküliek száma 133 200-ra esett szeptemberben az előző havihoz képest, 200-zal csökkenve. Tavaly szeptember óta 31 600-zal zsugorodott az állástalanok száma Írországban.

Az év kilencedik hónapjában a férfiaknál 6,8 százalékos, a nőknél 5,1 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. A 15-24 éves korosztályban 14,8 százalék volt az állástalanok aránya szeptemberben az előző havi 15,3 százalék után.

Elemzők szerint az írországi munkaerőpiaci helyzet javulása is tükrözi a gazdaság általános fellendülését.

Alan McQuaid, a Merrion elemző közgazdásza azonban a csökkenés ellenére is aggályosnak tartja a fiatalok magas munkanélküliségi rátáját - közölte a The Irish Times internetes oldalának keddi kiadása.

Az írországi munkanélküliségi ráta a pénzügyi krízis alatt, 2012-ben, 15,2 százalékon tetőzött, mostanra azonban alacsonyabb az euróövezet 9,1 százalékos átlagánál.

Az ír pénzügyminisztérium arra számít, hogy a munkanélküliségi ráta az év végére 6,0 százalék alá csökkenhet, és az országban gyakorlatilag teljes foglalkoztatás lehet jövőre, a munkanélküliség 5,5 százalék körül stabilizálódhat.