Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt évben a bank éves hitelállományának 30 százalékát ez a terület tette ki. Maystadt elmondta: tavaly a bank összesen 72 milliárd eurónyi hitelt helyezett ki főként az EU tagországaiba, és ebből mintegy 460 nagyobb beruházás valósulhatott meg. 

A bank adataiból kiderül, hogy a magyar beruházásokra tavaly összesen 1,682 milliárd euró kedvezményes hitelt nyújtott a bank. Ez 2,3 százaléka az éves összes hitelezésnek. Az elmúlt öt évben Magyarország összesen 7,474 milliárd eurós finanszírozáshoz jutott az EIB-tól.

Idén a tavalyinál valamivel nagyobb mértékű, 75 milliárd euró körüli teljes hitelezéssel számolnak.

Az elnök beszámolt arról is, hogy a 2010-es pénzügyi évet a bank 2,1 milliárd euró nettó eredménnyel zárta.

Az Európai Beruházási Bank az Európai Unió hosszú lejáratú hitelezést kedvezményes feltételek mellett kínáló pénzintézete, amelynek legfontosabb feladata a kiegyensúlyozott fejlődés és a gazdasági és szociális egységesedés előmozdítása az Európai Unió tagországaiban. 

Maystadt kiemelte a banknak az európai gazdaság talpra állításában játszott szerepét is. Az elmúlt három évben az EIB az eredeti tervekhez képest 11 milliárd euróval több, összesen 61 milliárd euró kiegészítő finanszírozást biztosított erre a célra. E támogatás haszonélvezői elsősorban a kis- és középvállalkozások voltak, amelyek közül összesen csaknem 160 ezer részesült valamilyen formában EIB-finanszírozásban.

Az EU-tagországi projektek támogatása mellett a bank az unió jövőbeli tagállamaiban és partnerországaiban is finanszíroz általa életképesnek tartott beruházásokat. A tavalyi összes kihelyezésből 9 milliárd jutott erre a célra.

Kérdésekre válaszolva Maystadt azt is jelezte, hogy ha az Európai Parlament és az EU-tagországok kormányait képviselő Tanács megadja a szükséges hozzájárulásokat, az EIB 2013-ig összesen 6 milliárd euróval tudja segíteni a demokratikus átmenet útjára lépett észak-afrikai országokat.

A jövendő legfontosabb feladatok közül a bankelnök az Európa 2020 stratégia végrehajtásának finanszírozását emelte ki.