Az Európai Központi Bank (ECB) múlt héten bejelentett hároméves hitelének meghirdetése nyomán tízéves mélypontra gyengült az euró a jennel szemben - jelentette a Bloomberg. A befektetők úgy látják, hogy a pénzinjekcióval az európai jegybank igyekszik elébe menni annak, hogy az adósságválság a hitelpiacok lefagyásához vezessen. Ennek nyomán azonban az ECB mérlege 2,73 ezer milliárd eurós csúcsra emelkedett, az európai bankoknak nyújtott hitelek állománya pedig 214 milliárd euróval 879 milliárd euróra nőtt a karácsonyt megelőző héten.

Az európai deviza 0,3 százalékkal 100,51 jen/euróra gyengült a londoni kereskedésben, ezt megelőzően megkóstolta az 100,36-os szintet, amire 2001 júniusa óta nem volt példa. Ezzel egyidejűleg a dollár/euró árfolyam 1,2888-ra csökkent, majd kissé nőtt. Ilyen mélységeket utoljára az év elején járt meg az euró a dollárral szemben. A japán valuta a dollárral szemben 0,3 százalékkal, 77,74 jen/dollárra erősödött.

Tartsák meg a kötvényeiket!

Az ECB a múlt héten 523 banknak nyújtott hároméves hitelt 489 milliárd euró értékben, hogy likviditást biztosítson a vállalati és a lakossági hitelezéshez. Ezzel a bank döntéshozói kifejezésre juttatták, hogy nem az eurózóna államkötvényeinek vásárlásával akarnak segíteni az övezet gazdaságán, hanem azzal, hogy pénzhez juttatják a pénzügyi szférát.

Az európai jegybank a belátható jövőben nem tér vissza ahhoz a gyakorlatához, miszerint minden hónapban egyszer kiszivattyúzza a likviditást a piacról - véli Robert Rennie, a syndeyi Westpac Banking Corp., Ausztrália második legnagyobb pénzintézete vezető devizastratégiája. A bank legutóbbi lépései a formális mennyiségi enyhítés (QE) irányába mutatnak, aminek alapján jelenleg nagyobb az euró gyengülésének, mint erősödésének kockázata.