Az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) jelentése szerint Európában tavaly számos rekordot megdöntött a szélenergia áramhozama, miután példátlan számú, 418 offshore szélturbinát helyeztek üzembe, 1567 megawattnyi új kapacitást hozva létre, ez harmadával több a 2012-esnél. A következő években több mint 22 ezer megawattnyi szélerőmű épülne a tervek szerint, a szervezet azonban attól tart, ez nem fog megvalósulni. Jelenleg 11 projekt van folyamatban, szemben a tavalyi 14-el, és jövőre még ennél is kevesebbre számítanak.

A lassulás oka Justin Wilkes, az EWEA vezérigazgató-helyettese szerint a politikai támogatás gyengülése, különösen az olyan, kulcsfontosságú offshore szélerőmű piacokon, mint Németország és Nagy-Britannia. Emiatt számos tervezett projekt beindulása lelassult, és kevesebb új indul. Ezért ezen a területen jövőre stagnálással, 2016-ban pedig már visszaeséssel kell számolni. Bár a jelentés a lassulást még inkább jövőre, vagy az utánra várja, jelei már tavaly megmutatkoztak - emelte ki a Balkans.com. A 2013-as kapacitásbővülés kétharmada ugyanis az első félévben következett be.

A helyzeten segíthetne, ha márciusban az uniós államfők ambiciózus célokat tűznének ki az offshore szélenergia fejlesztése elé a 2030-ig tartó megújuló energiaprogram keretében, ami az iparosítást, a munkahelyteremtést, a technológiai fejlődést és a szén-dioxid kibocsátás csökkentését szolgálná - mondta Wilkes.

Az offshore szélenergia termelésben magasan, 47 százalékkal Nagy-Britannia vezet, őt követi Dánia, majd Németország - az Északi-tenger szélenergia termelésre különösen alkalmas körülményeinek köszönhetően. A szélturbinák 69 százalékát 2013-ban a Siemens szállította.

Bármilyen különös, de az általában a megújuló energiákat lelkesen támogató környezetvédőkkel is meg kell küzdenie az iparnak. Német zöldek szerint a partoktól 60-100 kilométerre telepített szélerőművek építésének és működésének zaja elriasztja a delfineket és a fókákat, veszélyezteti a madárvilágot. A német BSH megnyugtatásukra nyilvánosságra hozta e tárgyban öt éven át folytatott vizsgálatának eredményét, amely szerint a szélturbinák alapjainál nem csökkent, hanem nőtt a biodiverzitás - a jelenség hasonló a hajóroncsoknál tapasztaltakhoz, az építmények új, kedvezőbb életfeltételeket kínálnak a Deutsche Welle beszámolója szerint.

Az igazi probléma, ami miatt egyre több kormány fordul el a megújuló energiaforrásoktól, az általuk termelt energia magas ára. A költségvetés és a lakosság terheinek csökkentése érdekében a cseh kormány már tavaly határozott a megújuló energia állami támogatásának megszüntetéséről, csökkenti azt Románia és Bulgária is. A közelmúltban megalakult új német kormány is mérsékelni akarja a szubvenciók terhét és a lakossági áram árát.