Rekordmélységben az eurózóna gazdasági növekedése

Az eurózóna gazdasági növekedése az eddigieknél visszafogottabb ütemben lassult a harmadik negyedévben. A GDP alakulását az export gyengülő növekedése és a lakossági fogyasztás csekély erősödése határozta meg az EU statisztikai hivatalának jelentése szerint.
Böröcz Petra, 2004. december 1. szerda, 12:12
Fotó:

A harmadik negyedévben 0,3 százalékkal nőtt az euró-zóna országainak GDP-je, éves szinten a várt 1,9 százalék helyett csak 1,8 százalékos bővülést regisztrált az Eurostat. Az eredmény jelentősen elmarad az Egyesült Államok harmadik negyedévét jellemző 1,0, éves szinten 4, 0 százalékos gazdasági növekedésétől, vagy Japán 1,0 százalékos negyedéves és 3,8 százalékos éves növekedési adatától - emlékeztet a Reuters.
Az Eurostat megemlíti jelentésében, hogy az eurózóában még mindig a 8,9 százalékos szinten áll a munkanélküliség. Evvel párhuzamosan megjelent az Európai Bizottság előrejelzése az eurózóna negyedik negyedéves teljesítményével kapcsolatban: mind az utolsó három hónapra, mint 2005 első negyedévére 0,2-0,6 százalék között GDP növekedést prognosztizál az EB.
Az export bővülése 1,2 százalékra lassult a harmadik negyedévben az elősző időszak 3,1 százalékos mutatója után az erős eurónak köszönhetően. Eközben az import bővülése 2,8 százalékról 3,2 százalékra nőtt. A lakossági fogyasztás továbbra is gyengén, csupán 0,2 százalékkal növekedett, a belső fogyasztás ugyanakkor kedvezőbb képet mutat: 1,1 százalékos bővülés jellemzi ugyanis a második negyedévi 0,3 százalék után. Szintén optimizmusra ad okot a befektetések bővüléséről szóló adat: az első két negyedév 0,3-0,3 százalékos bővülését követően a harmadik negyedévben 0,6 százalékos növekedést tapasztaltak.
A számok erősítik az eurókamat csökkentésével kapcsolatos várakozásokat, amit a kedvező, 2,2 százalékos inflációs adat is alátámaszt. A gyenge növekedési adat elsősorban a gyengélkedő német és francia gazdaságnak köszönhető, annak ellenére, hogy az olasz gazdaság jól teljesít. Az EU-25 gazdasági növekedése 0,3 százalékos volt a harmadik negyedévben, és 2,1 százalékos éves összehasonlításban.

HOZZÁSZÓLÁSOK