Rekordon a spanyol munkanélküliség

Spanyolországban a munkanélküliség márciusban tovább emelkedett, így már 4,75 millió állástalan van az ibériai országban - közölte a munkaügyi minisztérium kedden.
NAPI, 2012. április 3. kedd, 10:59
Fotó: Napi.hu

Márciusban 38 769 ezerrel, vagy 0,8 százalékkal emelkedett a munkanélküliség Spanyolországban, így éves alapon a ráta 9,6 százalékkal volt magasabb az év harmadik hónapjában.

A BBC tudósítása szerint a szolgáltatóiparban vesztették el a legtöbben az állásukat.

Az Eurostat egy nappal korábban kiadott jelentése szerint a spanyol munkanélküliség 23,6 százalékkal a legmagasabb szintet mutatta az Európai Unióban februárban. A fiatalok munkanélkülisége ennél még tragikusabb képet mutat, ott a ráta 50 százalékon áll.

A kormány reményei szerint az országban zajló munkaerőpiac reformmal sikerül a problémát orvosolni. Egyes elemzők szerint a ráta idén még emelkedni fog ennek hatására, mielőtt csökkenő pályára állna.

A munkaerő-piaci helyzeten még ronthat a kormányzat által tervezett radikális kiadáscsökkentés: a kabinet pénteken egy 27 milliárd eurós költségcsökkentést jelentett be a 2012-es büdzsére vonatkozóan, ami mintegy 17 százalékos vágást jelent.

HOZZÁSZÓLÁSOK