Rekordon Görögország CDS felára

Soha nem mért magasságba emelkedett hétfőn Londonban a görög államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása, miután az előző napokban hírek terjedtek el arról, hogy a súlyos költségvetési és adóssággondoktól gyötört Görögország esetleg kiléphet az euróövezetből.
MTI-Eco, 2011. május 9. hétfő, 16:24
Fotó:

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a görög szuverén kötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a hétfői londoni kereskedésben - most először - átlépte a másfélezer bázispontot.

A jelenlegi görög CDS-árazás azt jelenti, hogy a görög államadósság-törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon immár több mint másfél millió euró minden 10 millió euró görög államadósság után az irányadó ötéves futamidőre. A CMA számítási modellje szerint a Londonban hétfőn kialakult görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg csaknem 70 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint államadós törlesztésképtelenné válását ötéves távlatban.

A hétfői görög CDS-árazások azt mutatják, hogy a piac Görögországot most több mint hatszor kockázatosabb adósnak tartja Magyarországnál, hétfőn ugyanis 236 bázispont - tízmillió euró magyar államadósságra 236 ezer euró - környékén mozgott Londonban a magyar CDS-díjszabás. A CMA a minap közölte, hogy Görögország változatlanul a világ legkockázatosabb adósa. A cég idei első negyedévi listáján - amely a márciusi utolsó CDS-árazások alapján sorolta be az egyes szuverén adósokat - Görögország megtartotta az előző negyedévben Venezuelától átvett első helyét a törlesztési leállástól leginkább fenyegetett államadósok sorában.

Magyarországról azonban a CMA új összesítése kiemelte, hogy a magyar CDS-árazások javultak a legtöbbet a közép-kelet-európai térségben az idei első negyedévben.

Nemrégiben egy másik nagy londoni piaci adatszolgáltató cég, a Markit azt mutatta ki idei első negyedéves összesítésében, hogy Magyarország a tíz legtöbbet javuló CDS-díjszabású ország között volt 2011 első három hónapjában.

A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemző és tanácsadó csoport szakértői hétfői helyzetértékelésükben kimutatták, hogy 2015-ig minden évben legalább 30 milliárd eurónyi görög államadóság jár le, és a ház szerint a vezető euróövezeti kormányok "nem fogják a végtelenségig" kisegítgetni Görögországot. Ennek alapján a Capital Economics változatlanul azt jósolja, hogy Görögország előbb-utóbb törlesztésképtelenné válik, és adósságainak "jelentős" átrendezésére lesz szükség.

A ház azt is valószínűsíti, hogy az "idő múlásával" erősödni fognak a görög euróövezeti kilépéshez fűződő piaci félelmek, sőt várhatóan a Spanyolországgal kapcsolatos aggodalmak is újból a felszínre kerülnek, és emiatt az euróövezeti adósságválság "új, még veszélyesebb szakaszába léphet".

HOZZÁSZÓLÁSOK