A csehországi filmtámogatási rendszernek köszönhetően tavaly 390 millió dollár bevételre tett szert a cseh gazdaság, ami több mint kétszerese a 2018-as bevételnek - vette át Cseh Filmalap hírét a Radio Praha. Csehországot a kedvezményen túl azért is kedvelik a külföldi filmesek, mert jó szakembergárdát kínál a produkciókhoz és a négy évszak megléte bővíti a forgatási lehetőségeiket.

A Jojo Nyuszi című film, illetve a Templomosok és a McMafia tévésorozat jeleneteit is forgatták Csehországban az elmúlt években. A cseh rendszerben a filmgyártók költségeik 20 százalékát kaphatják vissza, ha teljes büdzséjüket az ország területén költik el. (A magyar rendszerben ez az arány 2018 júniusa óta meghatározott feltételek teljesülése esetén legfeljebb 30 százalék.)

Az érdeklődés olyan erős volt az elmúlt évben, hogy a támogatásra rendelkezésre álló 800 millió koronás (közel 10 milliárd forint) forrás év közben elfogyott. Ezért a kormány novemberben 500 millióval megtoldotta a keretet. Ez segített abban, hogy a cseh filmtámogatás versenyképes maradjon a régióban mindenfelé (Magyarországon kívül Bulgáriában és Romániában is) alkalmazott filmgyártás-csalogató rendszerekkel.