Az ausztrál statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint Ausztrália gazdasága negyedéves összehasonlításban 0,3 százalékkal bővült az idei első negyedévben. Elemzők némileg kisebb mértékű, 0,2 százalékos negyedéves bővülésre számítottak.

Éves összehasonlításban az elemzők által várt 1,5 százalékos bővülésnél kedvezőbb, 1,7 százalékos növekedést ért el az ausztrál GDP az első három hónapban.

Az első negyedéves bővülés azt jelenti, hogy a világ 12. legnagyobb gazdasága immár sorban a 103. negyedévét zárta recesszió nélkül. Szakértők akkor beszélnek recesszióról, ha egy ország gazdasága két egymást követő negyedévben zsugorodok. Ausztrália esetében ilyen legutoljára 1991 első két negyedévében történt.

Scott Morrison, Ausztrália pénzügyminisztere szerdán hangsúlyozta: egy egész generáció nőtt fel úgy Ausztráliában, hogy nem tapasztalt gazdasági visszaesést, ez nagyon nagy eredmény, amit nem szabad magától értetődőnek tekinteni.

A CommSec befektető cég vezető elemzője, Craig James figyelemre méltónak nevezte az eredményt, és Ausztrália gazdasági kilátásaival kapcsolatban is optimistán nyilatkozott. Azonban optimizmusában nem minden elemző osztozik: Paul Dales, a Capital Economics elemzője szerint a lakossági fogyasztás idén elmaradhat a tavalyitól, ezért összességében az ausztrál gazdaság növekedése enyhén a tavalyi alatt maradhat 2017-ben.

Olvasson a magyar GDP-ről is.