Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Európa legnagyobb autópiacán minden idők legnagyobb rekordját jelentő 9,2 százalékot ért el az elektromos járművek piaci részesedése márciusban - írta meg a Cleantechnica. Németországban, ahol a BMW, a Mercedes és a VW is gőzerővel állítja át a hagyományos benzin és dízel hajtásláncú autó gyártását hibrid és teljesen elektromos hajtásúvá, most először történt meg az is, hogy több tisztán elektromos autó talált gazdára, mint hibrid.

Mindennek tetejébe a legkelendőbb EV a Tesla Model 3-asa volt, de még a második helyet is "idegen villanyautó", a Renault Zoe szerezte meg. Ami a mennyiségeket illeti, már nem kiugróak az értékek: a Tesla modelljéből 1490 darabot adtak el, a Zoe-ből 1231 darabot. A Volkswagen e-Golfja és az e-up!-ja, valamint a BMW i3.-a csak ezek után jön a felsorolásban.

Autóeladások üzemanyag típusú megoszlása Németországban (2020. március)
Kép: cleantechnica.com

A rossz hír az, hogy a német autópiac is behúzta a kéziféket: márciusban a némeországi autókereskedelmi piac több mint egyharmadával (38 százalékkal) csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ám még ez is jóval bíztatóbb eredmény a jövőre nézve, mint amit Spanyolországban (- 69 százalék), Franciaországban (-72 százalék) és Olaszországban (- 85 százalék) mértek.

Tavaly egész évben nőtt 9 százalékkal az e-autópiac.