Szédítő ütésként élték meg a magyar bankok, hogy a Gazdasági Versenyhivatal 9,5 milliárd forintos (32 millió euró) bírságot szabott ki 11 kereskedelmi pénzintézetre, mivel a hatóság szerint két évvel ezelőtt kartellbe tömörülve léptek fel a devizahitelesek kisegítését szolgáló végtörlesztés ellen - tudósít a tegnapi eseményről a Financial Times (FT).

Az OTP, Magyarország legnagyobb bankja, amely a legnagyobb büntetést, 3,9 milliárd forintot kénytelen fizetni, megalapozatlannak tartja a bírságot, amelyet bíróságon támad meg. A második legnagyobb bírság, 1,7 milliárd forint megfizetésére kötelezett Erste Bank a százoldalas dokumentum tanulmányozása után dönt a továbbiakról.

Mindkét pénzintézet tagadja a megengedhetetlen együttműködés vádját: nem hangolták össze stratégiájukat a végtörlesztéssel kapcsolatban, nem osztottak meg egymással üzleti titkokat és nem állapodtak meg valamilyen átfogó tervben más bankokkal.

Tiszta hülyeség

Egy a pénzintézeti szektorhoz közel álló személy, aki neve elhallgatását kérte, az FT-nek nyilatkozva óriási negatív meglepetésnek, rémálomnak minősítette az ügyet. Ha végignézünk az elmúlt években hozott negatív intézkedésen, a bankoknak okozott károkon, a negatív profiton, akkor nem mondhatunk mást, mint hogy mindez hülyeség - derült ki az informátor szavaiból.

Az FT értelmezése szerint a főként külföldi tulajdonban lévő magyarországi bankszektor erős nyomás alatt áll az Orbán-kormány megalakulása óta. Nyakába kapta az eredetileg ideiglenesnek minősített bankadót, majd egyebek mellett a végtörlesztést, amely lehetővé tette a devizaadósoknak kölcsöneik törlesztését - átváltását kedvező forinthitelre - mesterségesen alacsony devizaárfolyamon.