Oroszország kész újrakezdetni a tárgyalásokat Ukrajnával a gázszállításokról, ha a kijevi vezetés kifizeti a korábbi export után keletkezett tartozásának legalább egy részét - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő újságíróknak a Moscow Times tudósítása szerint. Ez volt a legbékülékenyebb hangú nyilatkozat ebben az ügyben Moszkva részéről azóta, hogy Ukrajnában februárban megfosztották hatalmától Viktor Janukovics államfőt.

Senki sem mondta, hogy a négymilliárd dolláros orosz követelést egy összegben ki kellene fizetnie a kijevi vezetésnek, ám az összeg egy részét át kell utalniuk ahhoz, hogy tárgyalóasztalhoz ülhessünk - fejtegette. Arra kérdésre, hogy az orosz fél hajlandó lenne-e engedni a gáz árából, azt felelte: természetesen. Ez a megbeszélések tárgya lehet.

Ez is jelentős változás az orosz fél álláspontjában. A Gazprom különféle indokokkal a második negyedévtől a korábbi 268,5 dollár/1000 köbméterről 485 dollárra emelte az Ukrajnába juttatott gáz árát, amit Kijev elfogadhatatlannak minősített. Ugyanakkor az ukrán fél a korábbi áron szállított gáz árát sem fizette ki teljesen, ám ezt sem hajlandó törleszteni.

Günter Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa úgy véli, hogy az Európába szállított 350-380 dollár/1000 köbméteres gázár lenne megfelelő Ukrajna esetében is. További rendezendő ügy a Moszkva és Kijev között a Krím félszigeten lévő tárolókban marad gáz, amelyet Ukrajna visszakövetel a területet annektáló Oroszországtól.

Moszkva irányváltását támasztja alá Medvegyev egy további kijelentése is. Egy fórumon azt mondta, hogy Oroszország az energiapiac kiszámíthatóságában érdekelt - jelentette az MTI. El akarják kerülni, hogy megszakadjanak a jelenlegi energiaszállítási útvonalak, és helyüket olyan új kapcsolatok vegyék át, amelyek jelentősen megnehezítenék és megdrágítanák az orosz energiahordozók vásárlóinak beszerzéseit.