Sorra módosítják fölfelé a német gazdaság növekedésére szóló előrejelzésüket vezető elemzők. A héten érkezett kedvező adatokból arra következtetnek, hogy az EU legnagyobb nemzetgazdasága a mostani negyedévben már növekedésnek indulhat - jelentette az MTI.

Az export és az ipari rendelésállomány egyaránt jelentősen bővült a legutóbbi, június havi adatok szerint. - Az ipari termelés világszerte nagyobb ütemre vált és Németország ebben az élen jár - mondta a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak Holger Schmieding, a Merill Lynch európai részlegének vezető közgazdásza. Ő úgy látja, a most beinduló pozitív folyamatok a következő évben is kitartanak, a német gazdaság ezért jövőre a korábban valószínűsített 1,2 százalék helyett 2 százalékkal bővülhet éves szinten.

A kivitel júniusban három éve nem tapasztalt mértékben bővült. A német vállalatok külföldi eladásai 13 százalékkal - szezonális és naptári kiigazítással is 7 százalékkal - 68,5 milliárd euróra növekedtek az előző hónaphoz képest, ez a legnagyobb havi szintű bővülés 2006. szeptember óta.

Az exportvilágbajnok Németország visszatért - mondta Andreas Ries, az Unicredit Bank elemzője.

Az export bővülésére vonatkozó szakértői várakozások átlaga 1,1 százalék volt. Az ipari rendelésállomány a várt 1 százalék helyett havi szinten 4,5 százalékkal bővült júniusban. Az euróövezetből 13 százalékkal több megrendelést kaptak a német iparvállalatok, a belföldi kereslet 8,3 százalékkal növekedett májushoz képest.

Arra számítottunk, hogy a világkereskedelemben elsőként a fogyasztói termékek iránti kereslet bővül, aminek főként Kína látja hasznát, és csak a második szakaszban jelentkezik újból nagyobb igény a nagy értékű beruházási javak iránt, ami inkább a német exportra van jó hatással - mondta Christian Klude, az M.M. Warburg magánbank vezető elemzője, Őszerinte az idei harmadik negyedévben 1,25 százalékkal bővülhet a német hazai össztermék (GDP) az előző negyedévhez képest. Németországban a tavalyi harmadik negyedévtől számítják hivatalosan a recessziót.

A kivitel és az ipar rendelésállománya elsősorban a világ számos országában megtett kormányzati gazdaságélénkítő intézkedéseknek köszönhetően bővül. Ilyen például a német autóiparra egyelőre áldásos hatású roncsprémium, amelyet legutóbb az Egyesült Államokban vezettek be. - A növekedés részben egyszeri hatások következménye, de a külföldi konjunktúracsomagok hosszabb távon is élénkíthetik az exportot - mondta Andreas Ries.

A GDP az első negyedévben a második világháború óta nem látott mértékben, éves szinten 6,9 százalékkal visszaesett. Az előző negyedévitől 3,8 százalékkal maradt el. A második negyedévről a jövő héten csütörtökön közöl adatokat a német statisztikai hivatal. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó elemzők prognózisának átlaga már csupán 0,3 százalékos romlást valószínűsít a most zárult második negyedévre az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

A kilábalás jele, hogy a frankfurti tőzsde vezető mutatója, a DAX-30 pénteken idei csúcsra, 5458,96 pontra emelkedett. A mutató a márciusi mélyponthoz képest közel 50 százalékot javult, míg az exportorientált vállalatokra vonatkozó almutató - a Dax-plus Export Strategy - 55 százalékot emelkedet, írta a Welt am Sonntag.

Kedvező, hogy a munkanélküliség bár nő, még messze van a 2005 elején mért 12,6 százalékos csúcstól. A 82 millió lakosú Németországban a regisztrált állástalanok száma 3,462 millióra emelkedett júliusban a júniusi 3,41 millióról, a munkanélküliség 8,1 százalékról 8,2 százalékra emelkedett.

A kivitel ugyanakkor a dinamikus bővülés ellenére még 22,3 százalékkal elmaradt júniusban a tavalyitól.

A válság három évvel visszavetette a német gazdaságot. Már nem kell az intenzív osztályon tartani a beteget, de a kórházat még nem hagyhatja el - mondta Axel Nitschke, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamara (DIHK) elemzője a Berliner Zeitung című lapnak.

A szakértő szerint az év egészében 18 százalékkal csökkenhet az export tavalyhoz képest. Jövőre 5-10 százalékos bővülés lehetséges, ez azonban nem elég az elbocsátások elkerüléséhez, ezért a munkanélküliség jelentős mértékű emelkedése kell számítani a jövő évben.