Detlef Scheele, a BA elnöke a Bild magazinnak adott interjúban elmondta, hogy a hivatal "rendkívüli helyzet" kezelésére készíti fel 250 alkalmazottját arra az esetre, ha csődhullám miatt tömegek kerülnének az utcára. A BA már tavasszal megkezdte a felkészülést a csőd miatt munkájukat elvesztő alkalmazottak ellátására.

Az idei évre 950 millió eurót különített el "csődpénz" kifizetések finanszírozására a munkaügyi hivatal, 2021-re pedig 1,6 milliárd eurós keretet tervez felállítani. A csőd miatt utcára kerülőknek három hónapig jár a nettó fizetésükkel megegyező "csődpénz" az MTI beszámolója szerint.

Az idén többen kerültek utcára csőd miatt, mint tavaly. "Az idén már 350 millió euróval több csődpénzt fizettünk ki, mint 2019-ben, összesen 600 millió eurót" - mondta Detlef Scheele.

A német kormány az év elején enyhítette a csődeljárás kérelmére vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy megkönnyítse a járvány miatt fizetésképtelenné vált vállalatok számára a válság átvészelését. Eszerint a túlzott mértékben eladósodó és a fizetésképtelen vállalatok szeptember végéig felmentést kaptak a csőd kötelező bejelentése alól. Október elsejétől a fizetésképtelen vállalatok számára ismét életbe lépett a csőd bejelentésének a kötelezettsége, a túlzottan eladósodott vállalatok számára viszont még nem.