Rendet vágna az EU a káoszban, retteghetnek a shortolók

Az Európai Bizottság új javaslatokat ismertetett szerdán, amelyek szerint a jelenleginél szigorúbban szabályoznák a tőzsdén kívüli származékos értékpapírok kereskedelmét, és bizonyos esetekben korlátoznák a kötvénypiaci shortolást.
Kasnyik Márton, 2010. szeptember 15. szerda, 13:12
Fotó:

Az EB két új javaslatot ismertetett: az egyik szerint korlátoznák a "meztelen" shortolást - különösen az állampapírok esetében - illetve erősítenék azok átláthatóságát.

A másik javaslat szerint pedig közös elszámolóház használatára kényszerítenék a tőzsdén kívüli (OTC) származékos értékpapírok kereskedelmét; ez utóbbival gyakorlatilag megteremetenék a piac szabályozását.

Michel Barnier, az EU pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó biztosa szerint a meztelen shortolás intézménye és a származékos piacok - például két éve kiteljesedett globális válságban nagy szerepet játszó CDO és CDS értékpapírok piaca - "vadnyugati" szabályoztatlansága az egész pénzügyi rendszer szempontjából veszélyt jelent.

A shortolással kapcsolatos szabályjavaslat szerint a kereskedőknek az összes, a tőke 0,2 százalékát, és piaci pozíciók 0,5 százalékát meghaladó ügyletről tájékoztatniuk kell a hatóságokat.

A javaslatok előzményeként számos ország - például Németország a shortolással kapcsolatban - vezetett be hasonló korlátozásokat nemzeti szinten. Ez EB-ben a pénzügyi szabályozás szigorítása mellett napirenden van az európai értékpapír-piaci felügyeleti hatóság (ESMA) jogköreinek megerősítésével kapcsolatos vita.

HOZZÁSZÓLÁSOK