Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az EB két új javaslatot ismertetett: az egyik szerint korlátoznák a "meztelen" shortolást – különösen az állampapírok esetében – illetve erősítenék azok átláthatóságát.

A másik javaslat szerint pedig közös elszámolóház használatára kényszerítenék a tőzsdén kívüli (OTC) származékos értékpapírok kereskedelmét; ez utóbbival gyakorlatilag megteremetenék a piac szabályozását.

Michel Barnier, az EU pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó biztosa szerint a meztelen shortolás intézménye és a származékos piacok – például két éve kiteljesedett globális válságban nagy szerepet játszó CDO és CDS értékpapírok piaca – "vadnyugati" szabályoztatlansága az egész pénzügyi rendszer szempontjából veszélyt jelent.

A shortolással kapcsolatos szabályjavaslat szerint a kereskedőknek az összes, a tőke 0,2 százalékát, és piaci pozíciók 0,5 százalékát meghaladó ügyletről tájékoztatniuk kell a hatóságokat.

A javaslatok előzményeként számos ország – például Németország a shortolással kapcsolatban – vezetett be hasonló korlátozásokat nemzeti szinten. Ez EB-ben a pénzügyi szabályozás szigorítása mellett napirenden van az európai értékpapír-piaci felügyeleti hatóság (ESMA) jogköreinek megerősítésével kapcsolatos vita.