Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elébe mennének az újabb amerikai védővámoknak, és megoldásra jutnának a következő két hétben az Egyesült Államok és Franciaország képviselői.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter és amerikai kollégája Steven Mnuchin megállapodtak, megtöbbszörözik az erőfeszítéseiket, amelyekkel kompromisszumra juthatnak - számolt be Le Maire nyilatkozatáról a Financial Times.

Franciaország az Európai Unióval egyetértésben kemény adószabályokat vezetett be, aminek értelmében rendes adózásra kényszerítik az amerikai technológia cégeket, mint amilyen a Google anyacége, vagy az Amazon. Erre válaszul az Egyesült Államok védővámokat helyezett kilátásba mintegy 2,4 milliárd dollár értékben olyan ismert francia termékekre, mint a pezsgők vagy a sajtok.

Több uniós tagállamnak is régi kifogása, hogy a határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtó technológiai cégek nem fizetik be rendesen a kötelező adóikat.

A legújabb szándékok alapján a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) keretében léptetnének hatályba egy általános érvényű, kompromisszumos rendszert, ami megnyugtatóan rendezné a tech cégek adózását.

Le Maire mostani nyilatkozata szerint sem Franciaországnak, sem általában az Európai Uniónak nem fűződik ahhoz érdeke, hogy kereskedelmi viszályba bonyolódjon az Egyesült Államokkal.