Rendíthetetlenül hamisítanak a lengyelek

Nem lehet leszoktatni a lengyeleket arról a rossz szokásukról, hogy személyi okmányokat, helyesebben azok pontos másolatait adják-veszik, az üzlet igazodott a kor technológiájához.
Barabás Júlia, 2019. augusztus 11. vasárnap, 17:19
Fotó: Getty Images

Az interneten folyamatosan lehet hamis személyi igazolványt, jogosítványt venni Lengyelországban, ezek gyártóit az sem riasztja el, hogy két év börtönbüntetés fenyegeti őket, ha lebuknak - vette át a Rzeczpospolita cikkét a Business Insider Polska. Az ezzel kapcsolatos jogszabály egy hónapja lépett életbe, fő célja az lenne, hogy a hamisítványok iránti keresletet szorítsa vissza.

A Lengyel Informatikai és Távközlési Kamara elnökhelyettese, Wieslaw Paluszinski szerint a jogszabály nem oldja meg a problémát, mert nem tiltja be a hamisítványok tulajdonlását. A gond az, hogy Lengyelországban nehéz hozzájutni a legfontosabb személyi okmányokhoz. A jogosítványhoz szükséges autóvezetői vizsgát például számos alkalommal meg kell ismételni, mert a vizsgáztatók a buktatásokkal növelik a bevételeiket. Ezzel szemben egy hamis személyi azonosító okmányt 350-600 zlotyért (25-45 ezer forint) meg lehet venni.

HOZZÁSZÓLÁSOK