"Rendkívül nagyvonalú" engedményeket kaptak a görögök

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök pénteken újabb megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia köztársasági elnökkel a görög adósságválság megoldása ügyében - közölték Brüsszelben görög források.
MTI, 2015. június 26. péntek, 14:35
Fotó: Reuters

A megbeszélés kimeneteléről német, illetve francia részről nem tettek közzé semmit, de az eseménnyel nagyjából egy időben Martin Jager, a német pénzügyminisztérium szóvivője felszólította Görögországot, hogy fogadja el a hitelezőket képviselő három nemzetközi intézmény - a brüsszeli Európai Bizottság, a frankfurti székhelyű Európai Központi Bank és az amerikai dominanciájú Nemzetközi Valutaalap (IMF) megoldási javaslatait. Ezek az intézmények - mondta a német szóvivő - már eddig is "rendkívül nagyvonalú engedményeket tettek Görögországnak".

A brüsszeli EU-csúcs első, csütörtöki napján az állam- és kormányfők foglalkoztak ugyan a görög üggyel, de nem voltak döntési helyzetben, mert előzőleg az euróövezeti pénzügyminiszterek nem tudtak megállapodni abban, pontosan milyen szerkezeti reformintézkedéseket kell megtennie Görögországnak a június 30-ig, vagyis jövő keddig hatályos hitelcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletének folyósítása fejében. Ugyanazon a napon esedékessé válik 1,6 milliárd eurós görög törlesztési kötelezettség is a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé.

Egy pénteken ismertté vált munkadokumentum szerint a hitelezők azt mérlegelik, hogy a görög reformcsomagban való megállapodás esetén idén novemberig meghosszabbíthatnák a június végén elvben lejáró támogatási csomag érvényét, és hogy Görögország nem csupán 7,2, hanem 15,3 milliárd eurós pénzügyi injekciót kaphatna. Ebből a jövő héten átutalhatnának 1,8 milliárdot, vagyis valamivel többet, mint amennyit a görögöknek most törleszteniük kell.

Athéni közlés szerint Merkellel és Hollande-dal való találkozóján Ciprasz "tájékoztatást adott a görög álláspontról", és állítólag értetlenségét hangoztatta a nemzetközi intézmények álláspontjának megmerevedése miatt.

Szombat délután ötkor ülnek össze Brüsszelben - Angela Merkel által döntő jelentőségűnek nevezett tanácskozásra - az euróövezeti országok pénzügyminiszterei. Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, a testület elnöke úgy nyilatkozott, hogy még mindig van idő a megállapodás tető alá hozására, sőt, arra is, hogy annak tartalmát az érintett nemzeti parlamentek - beleértve a német Bundestagot - időben megerősítsék.

Hogy létrejön-e időben a görögökkel a megállapodás, annak Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter egy pénteki frankfurti szakmai konferencián 50 százalékos esélyt adott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.06.26 22:18

..geopolitika -marshall-segély -szieszta ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.06.26 16:38

@Helianthus: Mióta törleszt egy eurócentet is Görögország az ECB-nek?...ezek nem hitelek ezek "segítség" a déli államnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.06.26 14:58

,,novemberig meghosszabbíthatnák a június végén elvben lejáró támogatási csomag érvényét, és hogy Görögország nem csupán 7,2, hanem 15,3 milliárd eurós pénzügyi injekciót kaphatna."

Ez tényleg nagyvonalú ajánlat. Még jobban eladósítani Görögországot hogy még jobban lehessen szívatni a lakosságot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html