A piacok és a kormányok rendkívül nehéz év elé nézhetnek, miután az euróövezet és a globális gazdaság extrém bizonytalanságai miatt nehezebbé válhat finanszírozásuk. A fejlett államok forrásbevonási igénye  2011-ben meghaladja a 10 ezer milliárd dollárt és ez az összeg 2012-ben várhatóan tovább emelkedik - figyelmeztet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss jelentésében.

A Financial Times szerint az e hónapban publikálandó OECD jelentés arra mutat rá, hogy a pénzügyi feszültségek jövőre is folytatódhatnak, mivel a piacokat az "állati ösztön" fogja vezérelni, annak kiszámíthatatlan természete, és ez pedig számos olyan állam stabilitását veszélyeztetni, amelynek a piacról kellene újrafinanszíroznia magát.

Hans Blommestein, az OECD illetékese arra hívta fel a figyelmet, hogy a piacok néhány helyzetre az "állati ösztön" alapján fognak reagálni, ami feljebb tolhatja a hozamokat, ezzel súlyos következményeket okozva a szuverén adósságok fenntarthatóságára.

Számos OECD-állam óriási kihívásokkal fog szembesülni a közeljövőben, amikor jelentős méretű forrásbevonásra készül a piacról - írja a jelentés.

Ezek alapján tehát veszély fenyegeti az egyes államok adósságának megújítását, valamint a hiányok finanszírozását, ami végül oda vezethet, hogy az országok külső pénzügyi segítségre szorulnak - írja a Financial Times cikke. Az OECD-államoknál (amelybe Magyarország is tartozik) jövőre összesen 10 500 milliárd dollárnyi finanszírozási igény jelentkezik az idei 10 400 milliárd dolláros összeggel szemben. Az OECD jelentése emlékeztet arra, hogy 2007 óta 1000 milliárd dollárral növekedett a finanszírozási igény és 2005 óta megduplázódott ez az összeg.

Ezért még a legnagyobb országok, így például Spanyolország és Olaszország is közel állnak ahhoz, hogy elveszítsék hozzáférésüket a piaci forrásbevonáshoz - írja az üzleti napilap. A hamarosan napvilágra kerülő jelentés szerint a rövid távú állampapír-kibocsátás aránya nagyon magas lesz jövőre, 44 százalék körül fog alakulni, ami egyes befektetők szerint nagyon aggasztó.

Az OECD arra is figyelmeztet, hogy sok eddig biztonságosnak hitt állam elveszítheti kiváltságos helyzetét, nemcsak a már sokat emlegetett Spanyolország vagy Olaszország, hanem Franciaország és Ausztria is.

A BIS is figyelmeztet

A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) is hasonlóan vészjóslóan vélekedik a 2012-es évről. A BIS szerint ez leginkább a kelet-európai országokat, köztük Magyarországot, Csehországot, Horvátországot és Romániát fogja érinteni, mert külföldi adósságuk 80 százaléka európai bankoknál van.

Mivel azonban az euróövezeti bankoknak maguknak is évekbe telik, míg megoldják közép-és hosszú távú kötelezettségeik refinanszírozását, félő, hogy kevesebb hitelt fognak kihelyezni, és tőkét vonnak ki a feltörekvő országokból - áll a bázeli székhelyű nemzetközi pénzintézet hétfőn közreadott negyedéves elemzésében.

A BIS becslése szerint 2014 végén kétezer milliárd dollár értékű banki kötvény jár le, ennek 13 százaléka állami garanciával biztosított papír. Ennek az összegnek az újrafinanszírozása nem lesz egyszerű - figyelmeztet a BIS, hozzátéve: a bankoknak ezen felül tőkét kell biztosítaniuk arra is, hogy megfeleljenek az megemelt tőkekövetelményeknek.