Rendkívül ülést tart a japán pénzügyminisztérium és a jegybank

Rendkívüli ülést tart Japánban a pénzügyminisztérium, a tőkepiaci felügyelet (FSA) és a jegybank szerdán, hogy elemezze az amerikai elnökválasztás következtében kialakult piaci helyzetet.
MTI-Eco, 2016. november 9. szerda, 09:05
Fotó: Reuters

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy minden várakozással ellentétben Donald Trump nyeri meg az amerikai elnökválasztást. A piacokat meglepte és sokkolta a körvonalazódó eredmény, így az ázsiai értékpapírpiacokon már végigsöpört a pánik első hulláma, és a határidős jegyzésekből az látszik, hogy Európában is súlyos mínuszokban indul a kereskedés.

Az Egyesült Államok számos japán vállalat számára létfontosságú piac. A jen felértékelődése miatt hónapok óta szenvedő japán vállalatok számára óriási csapás, hogy a válságok idején biztos menedéknek számító jen árfolyamát tovább erősítette a Trump várható győzelme miatti aggodalom.

A jen 3,16 százalékkal erősödött a dollárhoz képest, miközben az euró dollárhoz viszonyított árfolyama 1,70 százalékkal, a svájci franké pedig csak 1,29 százalékkal emelkedett.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 5,36 százalékos, a szélesebb körű Topix-index pedig 4,57 százalékos veszteségben zárt szerdán, miközben a tízéves japán államkötvények hozama mínuszba került.

A bizonytalanságot mindennél jobban gyűlölő piacok abban reménykedtek, hogy a kiszámíthatóságot jelentő tapasztalt politikus, Hillary Clinton nyeri meg az elnökválasztást. Az a perspektíva, hogy a politikai tapasztalatokat nélkülöző és kiszámíthatatlannak tűnő Donald Trump jut be a Fehér Házba, óriási aggodalmat keltett a befektetőkben.

HOZZÁSZÓLÁSOK