A brit királynő már felvett beszédét magyar idő szerint este hét órakor közvetíti a BBC, amely már most jelezte, hogy az országra váró gyászról, fájdalomról, pénzügyi nehézségekről fog szólni és az ország egységének fontosságáról, ezekben a "rendkívül nehéz időkben".

A beszédet egyetlen kamerával vették fel, az operatőr és a stáb teljes védőfelszerelésben volt, tekintettel a járványra - írta a BBC nyomán az Index.

A királynő karácsonykor rendszeresen tart ünnepi beszédet, ám máskor szinte soha nem jelenik meg a képernyőkön, és interjút sem ad soha. Eddigi 68 éves uralkodása alatt mindössze három alkalommal került sor korábban hasonló eseményre: 1991-ben az első öbölháború idején, 1997-ben Diana hercegné temetése előtt, valamint 2002-ben az anyakirályné halála után.

A koronavírus-járványban az z Egyesült Királyságban összesen 41903 fertőzést regisztráltak eddig, a halottak száma 4313. A gyógyultaké egyelőre csupán 135 fő.

Otthonmaradásra szólította fel ismét a briteket Michael Gove kabinetminiszter. Megérti, hogy most mindenki inkább kirándulna vagy horgászna, de fontosabb az egészségügy működőképességének fenntartása - tette hozzá a politikus.