Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakértőknek fogalmuk sincs milyen időjárási katasztrófákhoz vezet a világ bármely táján a Csendes-óceán felett kialakult El Nino időjárási anomália. Az a jelenség mindig durva hatással jár: szárazságokat okoz az óceán keleti medencéjében és özönvizeket az amerikai kontinensen, de hatással van Afrika és Európa időjárására is.

Az idei El Nino azonban minden eddiginél erősebbnek ígérkezik, ezért olyan hatással járhat, amire még nem volt példa (lásd grafikonunkat).

Hatása már az elmúlt hónapokban is érezhető volt - derül ki a CNBC összefoglalójából. A meteorológusok szerint az Csendes-óceán egyenlítői részén tapasztalható rendkívüli felmelegedés összefügg a Délkelet-Ázsiában pusztító szárazsággal, amely Indonéziában például soha nem látott erdőtüzekhez vezetett. Az afrikai szárazság egyik oka is az Föld túlsó felén kialakult extrém időjárás lehet.

Kattintson a nagyításhoz!
Kép: Napi.hu

Jó is lehet, meg rossz is

Ezzel egyidejűleg van ahol örülnek az erős El Ninónak. Várakozások szerint gyengébbek lehetnek az Atlanti-óceán trópusi részén kialakuló hurrikánok. Emellett Kaliforniában máris csapadékosabbá tette az időjárást, ami jó hír a történelmi hosszúságú, több éve tartó szárazsággal küszködő régiónak. Ugyanakkor Bill Patzert, a NASA klímakutatója arra figyelmeztet, hogy nagy viharok csaphatnak le, amelyek úgy követhetik egymást, mintha futószalagon készülnének.

Jó hír az is, hogy a szakértők és a hatóságok jobban felkészültek az El Ninóra, mint korábban, mert az elmúlt évtizedekben, különösen az 1997-1998-as anomália idején, ami eddig a legerősebb volt, sok tapasztalatot szereztek vele kapcsolatban - mondja Michel Jarraud, az ENSZ Időjárási Világszervezete (WMO) főtitkára.

Összeadódó hatás

Amire nem tudtak felkészülni, az az, hogy a globális felmelegedés párosul ezzel a jelenséggel, ami új, eddig nem látott kombinációt jelent.

A gond az, hogy már az El Nino kialakulása előtt is új rekordra nőtt a Föld felszíni hőmérséklete - mondja Jarraud. Ezt a forróbb időjárást teszi még forróbbá egy-egy adott térségben a Csendes-óceán különleges időjárási jelensége. Ez aztán korábban nem tapasztalt meglepetéseket okozhat a világ bármely részén.

A bizonytalanságot fokozza, hogy bár már az eddigi hőmérséklet-emelkedés is arra utal, hogy az idei El Nino durvább lesz az 1997-1998-asnál, azonban ebben még nem lehetünk biztosak - emlékeztetnek a Washington Postnak nyilatkozó szakértők.

el nino gif

Egyelőre nem tudjuk, hogy az extrém hőmérséklet kitart-e a következő három hónapban, ami a jelenség egyik szokásos jellemzője, másrészt most némileg másként oszlik el a forróság mint akkor. Az óceán középső és keleti részén erősebb, míg a nyugatin gyengébb, mint akkor (lásd animált térképünket).

Az időjárásnak persze továbbra is megvan az az idegesítő tulajdonsága, hogy sok tényező eredője, ezért hosszabb távon nem lehet pontos előrejelzést adni. A Föld északi féltekéjének téli időjárása sok tételt tartalmazó recept alapján alakul ki - emlékeztet Jason Furtado, az Oklahomai Egyetem meteorológus professzora. A végeredmény az El Nino és számos más meghatározó tényező eredményeként fog kialakulni.

Megint a kávé és a csoki

Az elmúlt évek szélsőséges időjárása többször megdrágította a kávét és a csokit. A Goldman Sachs elemzői úgy vélik, hogy a sajtóban már csak szörny El Ninóként emlegetett anomália csapást mérhet a kávé- és kakaótermésre. Egyetért ezzel a várakozással a szingapúri Olam International árupiaci kereskedő cék, amely a napokban arra figyelmeztetett, hogy mindkét termény piacán elmarad a kínálat a kereslettől.

Az Olam szerint sokat kereshet, aki kávéba fektet a tőzsdén, mert nőni fog az termény ára. A kakaóbab esetén a nyugat-afrikai és a délkelet-ázsiai országokat sújtó rendkívüli időjárás is gondot okozhat. Ugyanakkor a magas készletek fékezhetik az árak növekedését. A tejtermékek előállítását az Új-Zélandot is sújtó El Nino-hatás érintheti (befolyásolja a legelőkön a fű növekedését), ám ezt az európai termelés ellensúlyozhatja.